Va fi Liga 1 Betano în FIFA 19?

Liga 1 Betano în FIFA 19

Summary

Va fi sau nu va fi Liga 1 Betano în FIFA 19?

Răspunsul întrebării entuziasmează și întristează în același timp fanii jocului creat de EA Sports. În acest articol vom intra în culisele jocului analizând posibilele scenarii legate de decizia de a introduce Liga 1 Betano în rândul celorlalte ligi din FIFA 19.

Introducere

Discuțiile despre introducerea Ligii 1 în FIFA există de ceva vreme pe forumurile românești. Acum un an de zile, Manuel Manzoti scria un articol în care anunța marea veste într-un articol bombă: Liga 1 va fi sigur în FIFA 19.

Articolul lui Manuel Manzoti se baza pe o discuție avută de un reprezentant al Ligii Profesioniste de Fotbal cu EA Sports. Plecând de la acest articol, timp de un an de zile fanii români ai FIFA au sperat că din această toamnă vor juca cu FCSB, Dinamo sau altă echipă din România în FIFA 19.

Pe data de 10 iulie printr-o postare în grupul de facebook Liga 1 Betano in jocurile FIFA 2019 si PES, Liga Profesionistă de Fotbal anunță că nu s-a ajuns la nici un acord cu EA Sports pentru FIFA 19 și nici cu KONAMI pentru PES 19. Pentru a continua demersul, LPF cere ajutorul fanilor pentru a determina cele două companii să introducă Liga 1 în ediția din această toamnă.

Deci, în acest moment posbilitatea ca Liga 1 Betano să fie inclusă în FIFA 19 este în aer. În acest moment există două opțiuni: Liga 1 va introdusă în FIFA 19 și aceste discuții sunt doar de a pregăti surpriza, fie nu va fi introdusă și discuțiile sunt pentru ca EA Sports să conștientizeze dorința fanilor.

Din dilema celor două opțiuni se mai naște un scenariu: Liga 1 să fie introdusă în FIFA 20 sau 21, 22, 23 sau niciodată. Din acest motiv te invit să intrăm împreună în lumea celor de la EA Sports pentru a vedea și înțelege realitatea lor.

FIFA 19 – date oficiale

Jocul FIFA 19 va fi lansat pe 28 septembrie 2018 în trei ediții: Standard, Champions și Ultimate. Aceasta este data la care se lansează jocul în fiecare an și a devenit deja un punct de reper pentru toți fanii jocului.

Prețul jocului este un pic ridicat față de FIFA 18. Astfel, ediția standard costă 59,99 $, ediția Champions 79,99 $ și ediția Ultimate 99,99 $. Pre-comenzile vor avea ca bonus puncte pentru FUT și pe Cristiano Ronaldo și Neymar împrumutați pentru 4 respectiv 8 meciuri.

Tot din anunțul oficial am aflat că The Journey continuă și în acest an pentru ultima dată și provocarea acestei ediții este câștigarea Champions League prin Alex Hunter. 

Butonul Active Touch schimbă modul în care jucătorii primesc și lovesc mingea, sistemul tactic a fost reimaginat și vremea se va schimba pe parcursul meciului afectând performanța jucătorilor.

Pe coperta jocului se află din nou Cristiano Ronaldo. Interesantă este prezența lui Neymar în trailler-ul de prezentare a jocului.

Tema FIFA 19 este Champions Rise.

Anunțul care a ridicat așteptările fanilor este introducerea UEFA Champions League și UEFA Europa League. Posibilitatea de a juca și câștiga în forma oficială cu toate kit-urile și elementele de branding ale celor două competiții va ridica nivelul de loialitate și engagement.

 

Mai mult de atât, EA Sports a anunțat și licența pentru Seria A. Acesta este singura știre oficială legată de subiectul care ne interesează pe noi, adăugarea de noi ligi. Din datele oficiale pe care le avem până în acest moment nu știm dacă Liga 1 sau altă ligă va fi adăugată.

Ligile țărilor confirmate pentru FIFA 19

Conform informațiilor oferite de fifauteam.com, Liga 1 Betano nu este inclusă pe lista celor de EA Sports pentru FIFA 19. Totuși, există o șansă să vedem cluburi din Liga 1 în FIFA 19. Tot cei de la fifauteam.com anunță că lista cluburilor de la Rest of World nu este încă închisă.

FIFA 19 va avea ca element de noutate UEFA Champions League și UEFA Europa League. Aceste două competiții reprezintă pentru EA Sports un avantaj imens față de Pro Evolution Soccer-ul celor de la KONAMI. Pentru ca cele două competiții să reprezinte o experiență cât mai aproape de așteptările fanilor va trebui să conțină cât mai multe cluburi care se regăsesc anual în competiție.

UEFA Champions League și UEFA Europa League – șansa cluburilor românești de a fi in FIFA 19?

Cluburile care nu sunt în ligile deja incluse și care au participat în grupele UEFA Champions League ediția 2017-2018: Qarabag, Maribor și APOEL Limasol. Pe lângă cele 3 cluburi au mai participat Spartak Moscova și TSKA Moscova care nu vor mai fi în acest an în FIFA 19 și Olympiacos și Shaktior care se regăsesc la Rest of the World.

22 de echipe sunt calificate direct în grupele ediției UEFA Champions League 2018-2019: Barcelona, Atlético Madrid, Real Madrid, Valencia, Bayern München, Schalke, Hoffenheim, Borussia Dortmund, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, Liverpool, Juventus, Napoli, Roma, Internazionale Milano, Paris Saint-Germain, Monaco, Lyon, Lokomotiv Moscova, CSKA Moscova, Porto, Shakhtar Donetsk, Club Brugge, Galatasaray și Viktoria Plzeň.

Din aceste cluburi direct calificate în grupe, nu vor fi așa cum am scris mai sus, Lokomotiv Moscova și CSKA Moscova din cauza pierderii licenței pentru Rusia. Viktoria Plzen este singura echipa din cele direct calificate care nu este la Rest of the World. Așadar din 32 de echipe calificate direct în grupele UEFA Champions League, EA Sports are deja 19 create.

Mai rămân încă 13 echipe de creat și aici este dilema pentru EA Sports: fie așteaptă până pe 14 august când se vor termina toate tururile preliminare să vadă ce echipe se califică în grupe și le creează la Rest of the World, fie introduce în locurile lor cluburi din ligile deja existente sau cluburi deja existente de la Rest of the World.

Aceleași dileme sunt pentru EA Sports și când vine vorba de UEFA Europa League. În grupele UEFA Europa League sunt 48 de echipe. Deja calificate în grupe sunt 17 echipe: Arsenal (ENG), Chelsea (ENG), Leverkusen (GER), Villarreal (ESP), Anderlecht (BEL), Lazio (ITA), Sporting CP (POR), Marseille (FRA), AC Milan (ITA), Krasnodar (RUS), Real Betis (ESP), Eintracht Frankfurt (GER), Zürich (SUI), Rennes (FRA), Vorskla (UKR), Akhisar Belediyespor (TUR) și Jablonec (CZE).

14 cluburi deja calificate sunt în portofoliu celor de la EA Sports, așa că mai trebuie create încă 3 cluburi dacă este să includem și rușii de la Krsnodar.

Mai rămân de calificat 31 de echipe în grupe sub următoarea schemă: plus 4 echipe pierzătoare calificate din Play-off ( traseul campioanelor ) plus 2 echipe pierzătoare calificate din Play-off ( traseul ligii ) plus 4 echipe pierătoare calificate din a treia rundă de calificări ( traseul ligii ) plus 8 echipe câștigătoare din Play-off UEFA Europa League ( traseul campioanelor ) plus 13 echipe câștigătoare din Play-off-ul UEFA Europa League ( traseul principal ).

Din cele 31 de cluburi care se vor califica, EA Sports are în portofoliu cam 10 cluburi. În acest caz pot apărea foarte multe surprize în rundele de calificare așa că marja de creare pentru programatorii de la EA Sports este una foarte mare. 

În acest moment, EA Sports trebuie să decidă formatul celor două competiții europene recent achiziționate. Mai sunt 2 luni până jocul va fi lansat așa că timpul este împotriva lor. Formatul decis pentru cele două competiții europene va decide și ce cluburi vor fi create la Rest of the World și inclusiv răspunsul la întrebarea care ne frământă pe noi: va fi sau nu va fi un club sau mai multe din Liga 1 în FIFA 19?

Eu cred că FIFA 19 va avea cel puțin un club românesc cu condiția să avem în Play-off-ul celor două competiții echipe din Liga 1. Întreaga ediție FIFA 19 are la bază cele două competiții europene și EA Sports este forțată să includă mai multe echipe din afara ligilor deja existente pentru a crea o experiență cât mai completă jucătorilor.

De asemenea, eu cred că cele două competiții vor începe în Play-off și introducerea cât mai multor echipe în competiții devine un must pentru EA Sports. Pentru a face acest lucru, EA Sports trebuie să aibă un acord cu UEFA și cu cluburile. Aici este întrebarea la care eu nu am răspuns: în contractul achiziționării celor două competiții, EA Sports are acordul de a crea orice echipă participantă în competiție sau trebuie să obțină acordul și de la cluburi?

Dacă este nevoie și de acordul cluburilor, EA Sports va pierde foarte mult timp pe care nu îl are în acest moment. După obținerea acordului, programatorii vor lucra la crearea stadioanelor, jucătorilor, kit-urilor, etc. pentru cele 20 de echipe. Poate EA Sports să facă asta?

Ce înseamnă pentru fotbalul din România ca Liga 1 să fie în jocul FIFA?

Din informațiile pe care le am, Liga Profesionistă de Fotbal ( LPF ) a fost foarte interesată de introducerea Ligii 1 în FIFA 19. Mai mult de atât, a fost chiar foarte insistentă, însă creatorii jocului au fost și nu au fost interesați. 

Cei de la LPF știu foarte bine ce înseamnă ca Liga 1 să fie prezentă în jocul FIFA și au lucrat ca acest lucru să se întâmple. Însă, modelul de business a celor de la EA Sports este unul care îi obligă de multe ori să acționeze fricos. Dacă te uiți la modelul lor de inovație vei observa că lucrurile noi sunt introduse cu grija unui elev terifiat de frica față de profesorul exigent. 

Această lipsă de curaj în inovație este întipărită în ADN-ul culturii organizaționale a celor de la EA Sports. Așa că introducerea unei noi ligi se face cu prudență care poate veni fie din lipsa lor de înțelegere a piețelor, fie din dorința de a nu supăra anumiți fani, fie din lipsa spațiului de stocare, fie din miopie, fie din prostie, fie din lipsa de timp, fie din lipsa de programator, fie din rațiuni ale costurilor, fie numai ei știu de ce.

Doar că fanii așteaptă noi ligi pentru că asta oferă consistență și frumusețe jocului. 

Pentru cluburile din Liga 1 și pentru fotbalul din România o prezență în joc este egală cu o promovarea a cluburilor și jucătorilor români la o scară globală. Jucătorii de FIFA din toată lumea vor fi interesați de cluburi și de jucătorii români și străini din Liga 1. În acest mod, competiția Liga 1, sponsorii, cluburile și jucătorii vor fi expuși unei piețe globale din care toată lumea ar avea de câștigat.

Jucătorii români ai FIFA vor avea posibilitatea să conducă națioanala României la turnee finale selectând jucătorii români pe care îi preferă. Mai mult de atât, vor avea oportunitatea să fie managerii cluburilor din Liga 1 pe care le simpatizează. Acest fapt crește gradul de fidelizare a fanilor cu echipele și jucătorii români.

Si din punct de vedere financiar, fotbalul din România ar avea de câștigat. EA Sports va plăti pentru licența Ligii 1 Betano și astfel pe lângă expunera globală de care se vor bucura cluburlor și jucătorii vor primi și bani pentru asta. Iar banii pentru cluburile din Liga 1 sunt foarte importanți.

Ce înseamnă pentru EA Sports introducerea Ligii 1 la FIFA 19?

Așa cum am spus mai sus, EA Sports are multe pe cap în acest moment. UEFA Champions League și UEFA Europa League le oferă foarte multe probleme cărora trebuie să le găsească soluții urgente. Așa că introducerea unei noi ligi, indiferent care este această reprezintă un pas pe care ei nu sunt dispuși să îl facă în acest moment. Cel mai probabil, singura ligă nouă introdusă va fi Super Liga Chineză. EA Sports este obligată de piață să facă acest lucru: chinezii sunt o piață imensă și au cluburi cu infrastructură și jucători foarte populari.

Indiferent de liga despre care vorbim pentru a fi introdusă, ce înseamnă pentru EA Sports introducerea unei noi ligi?

Această decizie are la bază următoarele aspecte:

Costuri materializate în timp, bani, cost de oportunitate și resurse umane

și

Venituri materializate în bani.

Practic vorbind pentru a introduce o nouă ligă, canadienii au nevoie să parcurgă următorii pași: acord cu liga sau federația țării, crearea echipelor, jucătorilor, kit-urilor, stadioanelor și stocarea lor în imenistatea de servere pe care o dețin. 

EA Sports ca orice corporație urmărește profitul. La sfârșitul anului, CEO-ul și board-ul EA Sports se vor uita la veniturile aduse de joc și își vor planifica mișcările viitoare în funcție de analizele și previziunile lor. Sunt convins că EA Sports are în plan introducerea de noi ligi pe viitor, doar că prezenta realitate oferită de numerele analizelor lor nu se potrivește cu dorința lor de expansiune.

Știu că pentru tine ca și pentru mine și ca pentru alte milioane de fani ai jocului introducerea de noi ligi reprezintă un beneficiu uriaș, dar pentru EA Sports sunt o gramadă de alte  aspecte care contează. Poate contează banii foarte mult, poate contează munca din spate, poate chiar nu vor să își asume, poate, poate, poate…

Foarte mulți fani au adus în calcul pentru introducerea Ligii 1 Betano în FIFA 19 argumentul faptului că jocul este creat în România și că este o obligație morală a celor de la EA Sports față de fotbalul românesc.

Este foarte adevărat că EA Sports face jocul în București cu programatori români plătind nu tocmai la nivelul de salariilor de afară. Tot la fel de adevărat este că salariile și taxele rămân în România. În concluzia acestui argument, EA Sports nu are nici o obligație față de România pentru a introduce Liga 1 în orice ediție FIFA.

Concluzie – ce putem face să influențăm decizia EA Sports de a introduce Liga 1 în FIFA?

În primul rând, opinia mea este că nu vom avea Liga 1 Betano în FIFA 19. În ideea acestei opinii, EA Sports are problemele urgente și modelul lor de inovație sunt argumentele dezvoltate în articol.

În al doilea rând, opinia mea este că vom avea un club sau mai multe la Rest of the World în FIFA 19 datorită introducerii UEFA Champions League și UEFA Europa League. 

În al treilea rând, eu cred că putem determina EA Sports să își reevalueze poziția față de introducerea Ligii 1 dacă vom acționa deștept. 

Pentru a acționa deștept este nevoie ca fanii, cluburile, LPF și FRF să acționeze împreună pentru a arăta celor de la EA Sports ce vor câștiga dacă vor introduce Liga 1.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.