Cum să nu mai fii snob

În copilărie am avut mereu ce mi-am dorit. Am avut adidași pe care i-am vrut. Am avut bicicletele pe care mi le-am dorit. Am avut mingile pe care le-am dorit. Am avut cele mai fain haine.

Am avut până acum tot ce am vrut. De la haine, obiecte, poziții de conducere, studii, femei la experiențe minunate.

În toată goana asta consumeristă am fost privilegiat.

De când m-am mutat singur situația s-a cam schimbat un pic. Tot ce am trebuie să le cam produc singur și un pic ajutat.

Asta e un pic de trezire la realitate. La o realitate foarte interesantă. Dar care mi se pare a fi hidoasă și snoabă.

Așa de snoabă și de hidoasă este realitatea încât oamenii sunt în stare să își sacrifice viața pentru a deține haine, mașini, case, telefoane, televizoare.

Ma uit la realitate și observ câteva aspecte interesante.

Hainele

Într-o zi stăteam cu un prieten la o bere și am făcut următorul exercițiu: am calculat amândoi cât costa tot ce aveam ca îmbrăcăminte pe noi în acel moment.

Rezultatul: 250-300 de lei.

Amândoi am ajuns la concluzia că putem să ne încălțăm cu pantofi de 150 de lei, să ne îmbrăcăm cu pantaloni si cămași de 50 de lei.

Ne crește bărbăția dacă avem haine de 10000 de lei pe noi?

Avem cumva, mai multă minte dacă avem haine mai scumpe?

Cu siguranță, NU!

Mi se pare că lumea fură curent când vine de vorba de etichete și a transmite un mesaj despre ei. Mesaj care să fie corect și sănătos.

În lipsă de altceva, te apuci și îți creezi o imagine formată din piese care nu te reprezintă.

Și care nu reflectă valoarea ta ca om.

Transportul

Aici mă refer la mașina personală, la mersul cu autobuzul, taxiul, maxi-taxi ( nu plânge că au fost scoase, asta e ), etc.

Confortul oferit de fiecare din vehiculele de mai sus diferă. Aici nu vorbesc de pasiuni. Sunt oameni pasionați de mașini.

Cum și eu sunt pasionat de stadioane de fotbal. Așa sunt și oameni pasionați de mașini. Înțeleg

Dar ce nu înțeleg, este utilitatea unei mașini în vederea de a acoperi o nevoie. Să faci credit la bancă pentru 20 de ani să îți iei o mașină, este o mare tâmpenie.

Din mai multe puncte de vedere simple, cum ar fi devalorizarea mașinii. Azi o iei cu 10 lei, mâine nu mai face 10 lei. Ghici cine și-a luat-o în freză?

Plus că un credit necesită stabilitate, iar economia nu mai oferă așa ceva.

Eu de exemplu, merg cu bicicleta. Din martie și până în noiembrie o folosesc cu încredere. În jumate de oră traversez orașul. Este o investiție pe care o scoți în jumate de an.

Mai există alternativa să muncești în străinătate pentru a-ți cumpăra o mașină. Și o faci din multe puncte de vedere, dar puține care să nu aibă snobism în ele.

Casa

Cu siguranță voi avea o casă în afara orașului, cu geamuri mari și terasă. La care se adaugă o livada, o vie și spațiu de grădinărit.

Dar, nu cu prețul vieții mele. Timpul meu nu este dedicat muncii unei case timp de 30 de ani și în care voi sta alți 10-20 de ani bolnav. În nici un caz!

Asta e visul romanesc al secolului trecut. Generația tânără are alte vise.

Să te sacrifici pentru a avea un loc sigur e o altă dovadă de snobism. Populația României este în scădere, se mai construiește sporadic.

Asta înseamnă că există un număr de locuințe de care se va folosi o populație din ce în ce mai puțină. Logica îmi spune ca prețurile vor fi un pic mai mici.

Oamenii au nevoie de siguranță, iar casa se pare ca este o dovadă a siguranței. Mentalul colectiv demonstrează un comportament tradiționalist în care mai întâi îți cumperi casa și apoi altceva. Parcă drumul în viață este o cursă cu destinație finală, casa și durează 30 de ani.

Concluzii

Sunt o grămadă de lucruri pentru care merită să lupți pe lumea asta. Dar cu siguranță ele nu sunt hainele, mașina și casa.

Toate astea sunt rezultatul minții tale.

Poți să te încalți cu pantofi de 150 de lei și să mergi confortabil. Poți sa ieși cu iei în lume și să nu fii jenat de acest fapt.

Poți să te îmbraci și în pantaloni de 100 de lei. Poți sa porți o cămașă de 50 de lei. Și nu te vei simți mai inferior.

Poți să mergi pe bicicletă și să te bucuri de natură, de oraș, să faci mișcare și să ai și grija de natură. Am văzut mulți ecologiști pentru care bicicleta este folosita doar de săraci sau de copii.

Mintea ta este ceea ce te va face să deții ce îți dorești. Investiția în mintea ta valorează mai mult decât hainele, mașina și casa ta.

Dar problema e că, să o construiești o minte puternică ai nevoie de timp, de răbdare, de muncă.

Și o poți faci prin citit, citit, citit, schimb de idei cu alți oameni, gândind critic, fiind conștient de prezent, mereu pozitiv, etc.

Hai să nu mai fim snobi.

Related posts

7 thoughts on “Cum să nu mai fii snob

 1. UnLunDun

  Înțeleg unde bați cu ideea de a aprecia lucrurile pentru altceva în afară de cât de valoroși ne fac pe noi să părem. Doar că articolul tău însuși dă pe afară de snobism (sper că neintenționat):
  „Poți să te încalți cu pantofi de 150 de lei și să mergi confortabil. Poți sa ieși cu iei în lume și să nu fii jenat de acest fapt.
  Poți să te îmbraci și în pantaloni de 100 de lei. Poți sa porți o cămașă de 50 de lei. Și nu te vei simți mai inferior.”
  Mie, la fel ca multor tineri de vârsta mea, mi se par foarte mari sumele pe care le menționezi pentru haine, și a spune că cine își permite să dea banii respectivi pe obiecte de îmbrăcăminte nu ar trebui să se simtă prost că nu a putut da mai mult este pură disconsiderare pentru cei care nu au să dea nici măcar atât. Intenția articolului e bună, dar 250-300 lei nu este nicidecum o sumă de referință pentru ideea de „haine ieftine”. Dacă tot „observi realitatea”, fii sigur că o observi din toate perspectivele.

  1. That’s cleared my thoughts. Thanks for cobriinuttng.

 2. Cpm

  Snobismul inseamna si sa stii sa scrii corect? Ca vad ca nu prea esti snob asa.

  1. This inoiomatrfn is off the hizool!

 3. Thanks guys, I just about lost it looknig for this.

 4. I was just looking at your Cum să nu mai fii snob – Daniel Carciug website and see that your website has the potential to become very popular. I just want to tell you, In case you didn’t already know… There is a website network which already has more than 16 million users, and the majority of the users are interested in topics like yours. By getting your website on this service you have a chance to get your site more popular than you can imagine. It is free to sign up and you can read more about it here: http://likes.avanimisra.com/4ox2 – Now, let me ask you… Do you need your site to be successful to maintain your way of life? Do you need targeted traffic who are interested in the services and products you offer? Are looking for exposure, to increase sales, and to quickly develop awareness for your website? If your answer is YES, you can achieve these things only if you get your site on the service I am talking about. This traffic network advertises you to thousands, while also giving you a chance to test the network before paying anything at all. All the popular websites are using this network to boost their traffic and ad revenue! Why aren’t you? And what is better than traffic? It’s recurring traffic! That’s how running a successful website works… Here’s to your success! Find out more here: http://qgo.be/la8IR

 5. Say Goodbye To Panic Attack With These Tips

  Did you know that people with higher than normal intelligence are prone to panic attacks? If you experience these attacks, hopefully this knowledge along with the other helpful tips in this article will assist you with finding peace of mind in trying to deal with your situation.
  https://www.acheterviagrafr24.com/

Leave a Comment