Poziționarea strategică a fotbalului românesc

Mereu am auzit despre România că-i așezată strategic făcând legătura între Europa și Asia. La istorie am tot auzit cum domnitorii români țineau piept hoardelor tătare și convoaielor otomane fiind poziționați la poarta Europei de Est. Dar cu poziționarea strategică a fotbalului românesc, cum este?

Există câteva domenii la care România e al naibii de bună. Dar sunt puține momentele în care cetățenii globului zic, „gata, mă mut în România pentru că acolo, domeniul meu de interes este the big one!”.

Ei bine, România, când vine vorba de fotbal nu e chiar cea mai bună, dar nici la nivelul celor din mijlocul clasamentului, nu-i. Deci, care-i percepția despre poziția noastră?

Hai să ne gândim: suntem o țară măricică, cu o suprafață la fel de măricică, cluburi de fotbal în mai toate orașele, clima bună pentru fotbal, cultură în jurul fotbalului, abilități tehnice parcă înnăscute, etc.

Dar nu avem o putere economică care să ne facă o forță în lume, nu avem o masă mare de oameni în spatele fenomenului și avem probleme în cluburi la nivel de management, avem probleme la infrastructură, cluburile cu tradiție au dispărut, fotbalul a devenit un sport cu o imagine gri.

Poziționarea strategică a fotbalului românesc este creată de alții, iar asta-i total greșit, din toate punctele de vedere.

De exemplu, cluburile din Belgia cumpăra ce-i mai bun de la noi: Stanciu, Chipciu, Marin, Rotariu. Ce îmi spune asta?

Cluburile mari și-au pierdut încrederea în jucătorii români și de asta nu mai cumpăra de la noi. Lucru foarte corect din punctul lor de vedere având în considerare câte țepe și-au luat în ultimii 10 ani.

Noi vindem doar la belgieni, turci, arabi, polonezi, ucrainieni, cehi, etc. Țări cu un fotbal, un pic peste al nostru sau la același nivel.

Ce au belgienii și nu avem noi?

Au o imagine bună în Anglia, Franța, Germania, Italia.

Au o forță economică peste noi și vecinii noștri.

Au tradiție în a vinde pe bani mulți și în campionate mari.

Majoritatea jucătorilor vânduți de ei au confirmat.

Care-i poziția lor strategică?

Sunt un pas între fotbalul mic și fotbalul mare. De la ei pleacă marii fotbaliști de mâine. De la ei și din Olanda.

De asta l-au cumpărat pe Marin cu 2 milioane, pentru că va lua pe el 10.

De asta au dat pe Stanciu 8 milioane, pentru că scot 20.

La fel cu Marin și Rotariu.

Aceeași strategie o folosește și Steaua. Cumpăra cam cei mai bun din țară și apoi vinde pe bani mulți în străinătate.

Crezi că jucătorii aleg Steaua pentru că vor să fie jucăriile lui Becali? Nu, o fac pentru că sunt conștienți de rampa de lansare reprezentată de Steaua.

La fel și jucătorii care pleacă-n campionatul Belgiei. Știu că au șanse în plus să ajungă-n La Liga, Premier League și Seria A.

Întreabă orice copil care începe fotbalul și-ți va spune că vrea să joace la Real, Barca, Juve, United, Liverpool. Eu nu am auzit nici unul care să spună că visul său este să joace la Steaua, Dinamo, Chiajna, Viitorul, Botoșani. Nu, ei vor la echipele mari și trag tare să ajungă la o echipă care să-i ducă la echipele mari.

Iar echipele astea pot fi Steaua, Dinamo, Chiajna, Viitorul, Botoșani, etc.

Jucătorii sunt actorii principali ai fotbalului și atunci dorința și aspirațiile fiecăruia este importantă în jocul alegerii și al motivației.

Pentru ca un jucător din Liga 1 să se transfere în campionatele mari are nevoie să joace la o echipă care evoluează în cupele europene. Asta înseamnă în primele 4 echipe din România și care se califică cel puțin în grupele competiției europene.

Nu zic că a te califica în grupele Champions sau Europa League este o misiune imposibilă, dar nu e nici ușor. Atunci, cluburile românești nu au cadru pentru ca jucătorii să fie văzuți și asta duce la o lipsă de promovare, implicit la ofertă săracă. 

Care este poziția strategică a fotbalului românesc?

Poziționarea corectă este ca furnizor de jucători pentru campionatele intermediare, cum sunt Belgia și Olanda sau pentru echipe mai mici din campionatele puternice. 

Dacă face o strategie pe zece ani în care noi ca țară ne concentrăm pe producerea de jucători vom putea concura la toate nivelurile cu marile țări europene.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.