Istoria fotbalului: Anglia oferă soccerul tuturor

Am arătat în articolele trecute drumul parcurs din Antichitate până în Epoca Industrială a fotbalului. Un amănunt simplu și clarificator este că fotbalul pe care îl știm noi astăzi a luat naștere în Marea Britanie în cea de-a doua parte a secolului XIX. Iar toate celelalte forme luate de sportul cu mingea sunt precursoare a ceea ce a luat naștere în Marea Britanie.

Cadrul în care s-a născut fotbalul era unul puternic dominat de epoca industrială. Mai mult de atât, discutăm despre un sport care a luat naștere într-un imperiu ce se întindea pe multe continente.

Iar influența Imperiului Britanic era în America de Sud, în Asia, în Africa. Pe mai toate continentele lumii, britanicii aveau colonii. Pe lângă aceste colonii, Londra și orașele din Regatul Unit aveau o ofertă educațională foarte bună, iar acest fapt atrăgea de la sine un număr mare de tineri dornici să studieze la universitățile sale.

Au fost două moduri prin care fotbalul a luat calea către toată lumea: prin englezi și prin cei care mergeau la studiu în Marea Britanie.

În anul 1900, existau 56 de țări care erau sub dominația Imperiului Britanic. Această ocupație a avut o influență uriașă asupra promovării fotbalului în lume și a dezvoltării sale în faza incipientă din țările respective.

În țările în care influența englezilor nu se făcea prin dominație, atunci fotbalul era introdus prin muncitorii din industriile țărilor respective. Existau o mulțime de companii engleze în cam toate țările lumii, iar acest fapt a condus la introducerea în masă a fotbalului.

Această introducere a fost una în timp și cu acordul tacit al popoarelor.

Hai să ne imaginăm că un tânăr englez de la începutul secolului XX era crescut în spiritul fotbalului și apoi el pleca în una din țările în care Imperiul avea interes sau lucra pentru o companie engleză în care nu exista dominația engleză.

Cu siguranță că îi era dor de fotbalul de acasă. Iar când se întâlneau cu mai mulți tineri având aceeași pasiune și cu aceleași nevoi, ce crezi că se întâmpla?

Da, se încingeau meciuri de fotbal. Iar aceste meciuri de fotbal aveau loc într-un spațiu cu impact vizual. Hai să ne gândim unde puteau avea loc și ce infrastructură era necesară.

Locurile puteau fi lângă locul de muncă dacă erau angajați la vreo companie sau în spații amenajate special pentru meciuri de consulate sau alte instituții engleze.

Când vine vorba de infrastructură era nevoie cel mai probabil, de porți, de-o minge, de plasă la poartă ( cred că se putea face asta și fără ), de încălțăminte ( dar și asta era opțională ) și de echipament. După cum vezi, nu era nevoie de o infrastructură foarte complicată. Fix ca noi când doream să facem o miuța pe maidan sau în cartier.

Nu a fost folosită o strategie complexă sau campanii de PR care să introducă fotbalul peste tot în lume. În primă fază, englezii, indiferent de locul în lume, au jucat între ei de plăcere în cinstea jocului de acasă. Așa fac de exemplu și românii din țările unde sunt plecați. Mai dansează la petrecerile lor un dans românesc, mai fac o mămăligă, mai joacă o șeptică, se mai uită la Liga 1, etc.

Așa au făcut și englezii cu fotbalul: l-au jucat pentru că era parte din cultura lor.

În timp ce englezii jucau fotbal, oamenii de pe lângă terenurile lor au fost curioși să vadă ce fac roșcovanii. S-au uitat mai chiorâș, mai atent, apoi din ce în ce mai mulți. Englezii când au văzut că se strânge lumea, au început să adune și mai mulți roșcovani care să joace fotbal.

Și apoi, mai mulți roșcovani a necesitat un sistem de joc. Cei de pe margine au zis că vor să încerce și ei. Și astfel au luat naștere primele campionate din țările lumii.

Istoria fiecărei țări poate fi cuprinsă în zeci de mii de articole. Pe mine mă interesează ca fiecare din noi să înțelegem cum a luat naștere fotbalul la nivel general, apoi dacă cineva este curios să afle cum a fost introdus, dezvoltat și sistematizat fotbalul dintr-o anumită țară poate săpa singur în istoria acelei țări și găsi răspunsul singur.

Scopul meu este să scot la lumină factori generali care să-i ajute pe cei interesați de fotbal să-l înțeleagă mai bine. Un prieten drag mi-a spus că lumea se poate schimba prin 3 lucruri: prin bani, muncă și educație.

Eu mi-am propus să reformez până în 2030 fotbalul din România. Iar pentru a face acest lucru e nevoie de cele 3 lucruri de mai sus. Acum mă preocupă ideea educație și asta se concretizează în a înțelege cum funcționează industria fotbalului. Iar rezultatul muncii mele de căutare îl ai în fața ochilor pe blog.

Să revin la momentul în care apar primele campionate ale lumii. În primii cinci ani de la apariție, în toate țările, campionatele erau dominate de englezi. Motivul este evident: englezii știau mai bine regulile, aveau fotbalul în cultură, știau trucurile, etc.

Dar încet lucrurile se schimbă. Iar fotbalul devine un instrument important folosit de către țările dominate de britanici pentru a-și promova lupta pentru independență.

Acest lucru s-a întâmplat, de exemplu în India, unde în momentul primei victorii a indienilor împotriva englezilor a cam început să se termine sentimentul inferiorității.

În țările care nu erau ocupate de englezi, procesul a fost unul asemănător cu diferența că nu a fost perceput ca instrument de eliberare, ci de distracție.

Fotbalul s-a așezat pe caracteristicile fiecărui popor, dezvoltându-se în funcție de modul în care oamenii vedeau lumea, gândeau despre ei și despre lume și mai ales despre cum făceau lucrurile zi de zi.

În America de Sud, spiritul latin prezent a transformat fotbalul într-o modalitate de exprimare a popoarelor. Argentina a adoptat fotbalul cu o deschidere care l-a propulsat în sportul preferat al țării și folosit pentru promovarea spiritului argentinian.

În Brazilia, fotbalul combinat cu capoera adusă adusă de sclavii africani a făcut să rezulte Jinga. Iar această Jinga este forma de exprimare a fotbalului brazilian, stând la baza marilor echipe naționale campioane mondiale. Cel mai bine este redată ideea de Jinga în filmul Pele, Birth of a legend.

În America de Nord, antipatia yankeelor față de britanici a făcut ca fotbalul să fie ignorat pentru multă vreme. Abia mai târziu, când același Pele este adus de Clive Toye la New York Cosmos începe o popularizare a fotbalului în continentul nord american. Dar, în continuare, fotbalul are puțini adepți în SUA.

În Africa, fotbalul a cunoscut o introducere rapidă fiind adoptat imediat de africani. Ghana a fost prima țară unde fotbalul a fost introdus, apoi ușor-ușor în toată Africa. Infrastructura continentului negru a creat cadrul ca fotbalul să fie adoptat rapid de africani, dar l-a ținut la un nivel de dezvoltare scăzut. Fotbalul de-a lungul secolului XX a ajutat țările africane să fie cunoscute în toată lumea prin prezențe și performanțe la Campionatele Mondiale.

În Asia, lucrurile stau un pic diferit. Asia este un continent imens, plin de diversitate culturală de la nord la sud și dela vest la est. Așa că fiecare țară a avut propria ei viteză de adoptare și dezvoltare a fotbalului bazată pe care caracteristicile culturale.

În țările arabe, regimurile dictatoriale au creat o traiectorie specifică lor. În India și țările de pe lângă, fotbalul a avut și are o viteză mai greoaie, iar în zona Chinei și a țărilor de lângă, un caracter comic.

O poveste interesantă despre începuturile fotbalul în Japonia vine din aspectul ce ține de curaj al japonezilor. Jocul era atât de comic încât italienii ar fi râs o săptămână în continuu. Japonezii atacau fără să se apere. Îmi spunea un prieten că apărarea japonezilor era înțeleasă ca o formă de dezonoare. Ei trebuiau să atace…și erau tot timpul pe atac. Apoi, în timp, prin venirea antrenorilor europeni s-au schimbat lucrurile, dar greu, iar acum tot slăbuți sunt tocmai datorită factorilor ce țin de modul în care văd lumea și a caracteristicilor ce țin de fizic.

În China se bagă, nu o căruță de bani, ci camioane întregi de bani pentru a dezvolta fotbalul. Metoda folosită de chinezi este una interesantă și despre care vom discuta în alt articol.

Timp de o sută de ani, culturile lumii au început să asimileze fotbalul și să-l facă parte integrantă a modului lor de viață. Între timp, fotbalul a evoluat și el odată cu lumea, o dată cu fiecare țară devenind cel mai popular sport din lume.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.