Istoria FIFA: Globalizarea

Venirea lui Joao Havelange la președinția FIFA a însemnat trecerea de la punerea bazelor la cea mai înfloritoare perioadă pe care forul mondial de fotbal a avut-o. Dar înainte să povestim despre schimbările și deciziile luate de brazilian, haide să îl cunoaștem pentru că asta face înțelegerea mandatului său mai clară.

Era copilul unui belgian imigrat în Brazilia. Joao fiind un student eminent a fost admis la Law School of Fluminense Federal University, iar la vârsta de 24 de ani avea deja luat doctoratul. După terminarea studiilor a lucrat consultant pentru o companie de autobuze, iar mai apoi a devenit directorul unei alte companii de autobuze, ca mai apoi să devină antreprenor.

Pasionat de sport, Havalange a concurat la Jocurile Olimpice de la Berlin. A devenit membru al Comitetului Olimpic Brazilian, iar mai apoi a devenit președintele Confederației Sportului Brazilian între 1958 și 1973. Profilul lui Joao Havalange era de atlet, avocat și cu caracterisitici de lider.

Nimeni nu prevedea în 1974 ce urma să se întâmple cu FIFA în următorii 25 de ani.

Modul în care Havalange a câștigat alegerile prevestea un profil și de mare om politic despre brazilian. Campania lui s-a bazat pe promovarea făcută de Pele și orchestrată de marketerul sportiv Patrick Nally care spunea: „Havelange had seen the future…he knew that if he became the president of the only federation already running its own high-profile world championship then he would enjoy huge economic power”

Strategia lui Havalange s-a bazat pe dezvoltarea economică a FIFA. Fix cea mai mare nevoie pe organizația o avea deoarece fondurile veneau o dată la 4 ani și trebuia împărțite la mulți membri.

În schimb, Rous a contracarat cu Horst Dassle, directorul de la Adidas Franța pentru a-și face campanie. Însă, nu a fost deajuns pentru că brazilianul promitea ceva ce toată lumea dorea: bani mai mulți, mai multe echipe la turneele finale, mai multe competiții.

Mai mult de atât, o dată ajuns președinte Havalange a folosit ideile lui Dassle și a creat din FIFA un adevărat colos economic. Primii sponsori pe care FIFA i-a avut au fost Adidas și Coca-Cola, iar Nally spunea despre asta: „The money we bought into FIFA through Coke was clearly changing the face of the federation. Havelange was building a new international headquarters in Zurich, appointing professional full-time staff and PR and finance people. FIFA was showing the way. Other federations were watching closely. Many others were eager to follow and quick to fall into the hands of Horst and myself”.

Pe lângă cei doi sponsori colos, FIFA a vândut drepturile TV pe sume uriașe pentru acea vreme: 440 de milioane de dolari în Europa și 2,2 miliarde de dolari în America.

Havalange a făcut cam tot ce a promis în campania sa: a mărit numărul echipelor prezente la CM de la 16 la 32 gradual, mai întâi de la 16 la 24 la CM din Spania 1984 și de la 24 la 32 în 1998 în Franța, a creat Cupa Confederațiilor, a creat CM Under 17 și Under 20 și a creat CM pentru Femei.

Aceste noi competiții aveau nevoie de o echipă puternică pentru a le organiza, așa că sediul FIFA a fost din nou mărit și noua organigramă a fost mărită până la 100 de oameni.

Mai mult de atât, din punctul meu de vedere abilitatea politică a lui Havalange s-a văzut când a reușit să convingă China, Coreea e Sud cât și e Nord, Japonia, Arabia Saudită să devină membre FIFA deși guvernele acestor țări erau în conflicte deschise.

Reușitele lui Joao Havalange sunt umbrite de scandalurile izbucnite în timpul celor 24 de ani de președinție. A fost acuzat de corupție, dare și luare de mită, alegeri mituite și asociere cu persoane certate cu legea.

 

Indiferent de suspiciunile care planează asupra lui, Joao Havalange a scris istorie pentru fotbal, iar în încheierea despre el, iată ce spunea The New York Times la moartea sa:

„Havelange ran FIFA, as the world soccer federation is known, with a combination of autocratic rigidity and progressive reform. In 24 years as FIFA’s president, Havelange was credited with building the Zurich-based organization from a fledgling operation in a private residence to a worldwide force that oversees a $250 billion-a-year international industry. With Blatter working by his side for 17 years and implementing his programs as FIFA’s general secretary, Havelange increased the size of the World Cup from 16 to 32 teams, introduced a World Cup for women, gained a place for women’s soccer in the Summer Olympics and built up marketing and television rights fees to the point that each of FIFA’s 204 national federations will receive $1 million from the 1998 World Cup.”

Trecerea de la Joao Havalange la Sepp Blatter a fost una normală pentru că elvețianul fusese secretarul general al brazilianului timp de 17 ani. Probabil, orice om care a stat conectat la cel puțin un site de sport în ultimii ani a auzit o grămadă de speculații despre Blatter.

Noul președinte a trebuit să suporte noul brand al FIFA. Acest nou brand avea de înfruntat foarte multe acuzații din mandatele lui Joao Havalange.  Dar hai să vedem cine era, de fapt, Sepp Blatter?

Sepp Blatter nu a apărut de niciunde. Născut în Elveția și cu studii în business și economie, Blatter a avut o carieră formată din experiența acumulată în domenii diferite, de la turism la hockey. Ca director al Sports Timing și Public Relations la Longines S.A, elvețianul este implicat în organizarea Jocurilor Olimpice din 1972 și 1976.

Din 1975 începe să lucreze pentru FIFA ca director tehnic și o face până în 1981. Se pare că Sepp Blatter devine unul din cei mai puternici oameni pe care organizația îi avea în 1981, iar Joao Havalange îl propune secretar general la începutul noului său mandat.

Cei doi se cunoșteau demult, pentru că la fel cum Blatter fusese implicat în organizarea Jocurilor Olimpice și Havalange fusese implicat în organizarea Jocurilor Olimpice din partea Confederației Sportului Brazilian.

Cei doi aveau să scrie istoria fotbalului intrat în noua eră a globalizării, iar toți anii petrecuți alături de brazilian l-au făcut pe elvețian om pregătit să preia destinele fotbalului mondial. Dar, la fel cum spuneam mai sus, preluarea șefiei FIFA nu însemna că presupunerile, acuzațiile și toată imaginea gri a federației dispărea.

Mai mult de atât, contra candidatul său, Lennart Johansson care în acel moment era președintele UEFA a fost marcată de un incident denigrator. Johansson îl acuza pe Blatter de mită dată vice-președintelui CAF și președintelui federației somaleze.

Legăturile elvețianului cu lumea africană erau foarte puternice datorită influenței predecesorului său care și-a creat un obicei din a câștiga mandate din voturile țărilor continentului negru. Speculațiile erau la mare modă atunci, iar presa britanică devenise faimoasă pentru descoperirile prezentate. Majoritatea dintre ele fiind false, dar cu toate astea atrăgeau rumoare în jurul forului mondial al fotbalului.

Blatter a condus FIFA timp de 4 mandate aducând fotbalul la un nivel la care trebuia să fie. Fotbalul sub mandatele sale s-a transformat într-un fenomen global creându-se în jurul său ideea ca-ar fi cel mai popular sport din lume.

La începutul fiecărui mandat apăreau știri despre posibilele fraude, mituiri și șpăgi. De-a lungul celor 4 mandate nu s-a găsit nimic care să-l incrimineze pe elvețian așa că prezumția de vinovăție a planat mai mult în tabloidele londoneze, germane și pariziene.

Hai să nu uităm care este evenimentul major pe care FIFA îl are în grijă din 1930, Cupa Mondială. Acest eveniment este cel mai urmărit de pe planetă, iar organizarea lui nu este doar un vis, ci și un mod de a face cunoscută țara, de a se dezvolta și de a face o grămadă de bani.

Imaginează-ți că de fiecare dată bătălia pentru organizarea acestei competiții se bat cel puțin 5 țări. Iar presiunile și influențele depășesc imaginația mea și-a ta. În acest joc financiar al intereselor, Blatter a clacat așa cum au făcut-o și alți oficiali FIFA găsiți vinovați de o comise FIFA în 2015.

Acum 87 de ani în Uruguai avea loc prima Cupa Mondială din istorie fiind mai mult un eveniment pilot. Acum acest eveniment a devenit cel mai urmărit de pe glob. Oare Jules Rimet și-a imaginat vreodată ce urma să devină CM?

Blatter câștigă un nou mandat în 2015, dar demisionează în urma unui nou scandal de corupție. Acesta anunță că se retrage după ce Congresul Extraordinar va alege noul președinte. Blatter a fost acuzat că a tras de timp pentru ca scandalul să se dezumfle și el să-și continue activitatea ca președinte.

Un nou scandal care îl acuza pe el și Michel Platini de plăți ilegale între FIFA și UEFA. Comisia de etică semnalată îi găsește vinovați pe cei doi și îi suspendă timp de 90 de zile și apoi le interzice timp de 5 ani să mai dețină vreo funcție în cadrul fotbalului.

Plecarea lui Blatter de la FIFA

Din acest moment, cred eu că FIFA a fost nevoită se uite la ea și să se întrebe ce a fost, ce a devenit și ce își dorește să devină?

La fel cum timp de 113 ani a supraviețuit și s-a transformat de fiecare dată sub un nou președinte, în 2016, FIFA și-a ales un nou președinte în numele lui Giani Infantino care a început o reformă care sunt sigur că v-a duce forul fotbalului în direcția corectă și fără petele date de scandaluri.

2 Comments

  1. bun articolul, documentat, dar s-a strecurat o eroare ! de doua ori se pomeneste numele de Dassle, in realitate fiind vorba de Horst Dassler fiul fondatorului firmei Adidas si nepotul fondatorului Puma. Despre globalizarea fotbalului sa spunem ca sunt si multe aspecte negative cauzate in special de goana permanenta dupa profituri financiare. Daca initial globalizarea a dus la raspandirea fotbalului pe tot mapamondul , acum se ajunge la o polarizare in saraci si bogati ai fotbalului .

    • Este vorba de Dassler, nu de Dassle. Am greșit eu numele. Horst Dassler a jucat un rol foarte important pentru FIFA și pentru sport pentru că a creat alături de Patrick Nally au pus bazele marketingul sportiv. De asemenea, au și pus monopol pe această industrie stricând-o foarte mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.