
În decursul a unui secol și jumătate de existență, fotbalul a produs în societate un impact ce greu poate fi cuantificat. Impactul nu a fost pus la îndoială deoarece merge dincolo de orice suspiciune. Fotbalul a reușit să îmbine regulile clasice ale jocului cu o gamă de valori universal acceptate de mai toate societățile lumii.
Iar rezultatul a fost unul cu adevărat uimitor: fotbalul a creat la fiecare meci o nouă lume prin care cei care îl practică și îl privesc o consideră ideală. Desigur, pare a exista puțină exagerare în ultima mea frază, dar continuarea textului va elucida toate neclaritățile.
Această nouă lume creată de fiecare meci de fotbal are următoarele valori pe care societatea nu doar că le-a crezut a fi importante, dar s-a identificat cu ele și acest aspect a transformat societățile din lumea întreagă într-o manieră care le-a schimbat pentru totdeauna. Iar aceste valori sunt:
Egalitatea
Această valoare reprezintă fundamentul pe care fotbalul construiește. Fiecare meci de fotbal începe de la 0-0. Iar acest lucru oferă șansa fiecăruia dintre noi, indiferent că suntem săraci sau bogați, negri sau albi, europeni sau americani, din nord sau din sud, creștini sau musulmani la egalitate.
Noua lume pe care fotbalul a construit-o ne oferă tuturor oportunitatea de a începe cu șanse egale, iar oamenii indiferent de diferențe au apreciat-o ca fiind parte integrantă a unei lumi din care își doresc să facă parte.
Dreptatea
Această valoare este simbolizată prin existența arbitrilor. Arbitrul întruchipează în lumea fotbalului ceea ce judecătorul are ca rol în viața de zi cu zi: omul care face dreptatea. Lumea fotbalului, precum cea reală are de urmat anumite reguli care au ca scop formarea unei ordini menite să facă jocul ușor de înțeles și practicat de toți artizanii săi.
Desigur, ființa umană are calități și defecte de pe urma cărora jocul de fotbal are de câștigat, dar și foarte mult de suferit. În lumea creată de fotbal trișatul sau orice formă de nerespectare a regulilor acceptate de toată lumea trebuie penalizată de către arbitrul care acționează în baza regulamentului și spiritului dreptății.
Munca în echipă
Nimic în această lume nu s-a putut face și nu se va face fără ca oamenii să lucreze în echipă. Această valoare a reprezentat un nivel pe care toate generațiile trecute au fost nevoite să îl atingă.
Dacă ne uităm atent la toate echipele care au făcut performanță în fotbal, vom vedea că munca în echipă a fost un element central al succesului. Această lecție predată de fotbal lumii a făcut din acest sport unul nu doar respectat de oameni, dar adoptat ca parte integrantă din viața lor sau a comunităților din care fac parte.
Meritocrația
Având reguli foarte clar stabilite și cineva responsabil de respectarea lor, fotbalul revine celor mai buni. Așa cum lumea oferă o viață mai bună celor mai înzestrați prin calități și abilități în același mod fotbal îi recompensează pe cei mai buni cu faimă și glorie.
Faptul că toți oamenii sunt egali și că oricine are oportunitatea să cucerească lumea prin fotbal, oamenii au adoptat acest sport făcând din el uneori un element central al culturii lor.
Indiferent de locul de proveniență, oamenii au respectat și valorificat meritul celor mai buni. Faptul că oricine poate deveni un star oferă o speranță și celor mai defavorizate locuri că pot deveni într-o zi mai luminate.
Incertitudinea
Dacă totul ar fi liniar și predictibil, aspectele descrise mai sus ar reprezenta doar chestiuni teoretice fără acoperire în realitate. Dar, fotbalul ne oferă suspans și energie incertă încât plăcerea și dorința de a juca sau privi o partidă de fotbal devine o chestiune de viață sau moarte.
Acest fapt a dus la apariția chiar și unor aspecte mai puțin etice ale fotbalului, cum ar fi pariurile și huliganismul. Primul încearcă să monetizeze acest încert, în timp ce al doilea dorește să influențeze acest incert prin manifestări duse la o extremă violentă verbal și fizic.
Apartenența
Impactul social al valorile promovate de fotbal este unul foarte puternic și evident. Această valoare reprezintă din punctul meu de vedere beneficiul cu importanța cea mai mare la nivel de impact social.
Acest impact social se măsoară prin cantitate și calitate. Cantitatea este dată de numărul jucătorilor care îl practică, numărul suporterilor pe stadioane și de numărul celor care îl privesc.
Calitatea este imposibil de măsurat deoarece nu există nici un instrument care să o calculeze, dar putem să o simțim fiecare prin filtrul emoțional personal.
Această apartenență face ca fotbalul să arate tuturor că sunt împreună reiterându-le ideea direcției comune. Iar acest aspect reprezintă fundamentul fiecărei comunități.
În concluzie, fotbalul oferă ca sport lumii principii și valori care oglindesc modul în care lumea funcționează. Impactul social al acestui sport depășește granițele pe care oricine și le poate imagina.
Datoria mea și a fiecăruia dintre noi care iubește acest sport este să îl administreze corect și să îl promoveze așa încât să nu-i alterneze impactul și nici valorile contaminat fiind de propria percepție.
Leave a Reply