Imnurile cluburilor din Liga 1

Imnurile cluburilor din Liga 1
Imnul reprezintă declarația de identitate a clubului.

Cluburile reprezintă simboluri ale comunităților din care fac parte. Au luat naștere din nevoia sau dorința comunității de a fi reprezentată. Imnul este un moment artistic prin care clubul își exprimă identitatea, crezul și intenția. Imnurile cluburilor din Liga 1 reprezintă simboluri prin care se creează esența competiției.

Un amănunt interesant este că toate cluburile din Liga 1 au imn, mai puțin unul, Steaua. Nu că nu ar fi important, doar că este greu să alegi un imn când ai multe cântece.

Imnul merge dincolo de club și scoate la suprafață detalii de esență prin care echipa atrage fani, este incurajată, jucătorii simt cum sunt împinși de la spate, etc.

Imnurile cluburilor din Liga 1 sunt frumoase, pline de istorie și cu mesaje prin care doar comunitățile din care fac parte le pot înțelege.

Acest articol al imnurilor cluburilor din Liga 1 nu este dedicat suporterilor doar unei echipe și nu dorește să ia în derâdere unele cluburi.

Pentru tine, este un articol în care să realizezi că, indiferent de ce simpatii ai, fotbalul reprezintă un aspect al fiecărei comunități.

Imnurile sunt poezii sau cântece solemne de preamărire al unei idei sau persoane sau divinități. Scopul imnului este să trezească în fiecare suporter al echipei o senzație ce duce la ideea de preamărire a clubului.

Sună cam religios, dar la fel cum religia este plină de ritualuri, așa este și fotbalul în esența sa.

Hai să vedem cum arată imnurile cluburilor din Liga 1. 

1. Viitorul Constanța

https://www.youtube.com/watch?v=jjS6yxUZ9XA

Mesajul imnul este unul foarte clar: Hagi a avut glorie și va avea glorie, așa că de asta exista clubul.

Hagi este părintele clubului ce călăuzește pașii pe gazon a jucătorilor. Iar cei care o fac sub îndrumarea lui Hagi scriu istorie.

Clubul este al Constanței și îi bucură pe cei de acolo. Aici, înțeleg unde bate imnul, dar nu este așa pentru că cei din Constanța par să nu fi uitat de Farul.

Versurile mai fac referire și la sportul românesc iar asta-i o treabă foarte bună de marketing.

Melodia e bună, cu un mesaj corect în concordanță cu ce dorește clubul să exprime.

Un aspect de fundal, linia melodică și genul melodie sună mult a lăutărească. Probabil, pentru că Hagi este machedon și influențele originii sale au influențat acest lucru.

2. Steaua București

Cantece Steaua

Oare de ce Steaua nu are imn? Poate fi din multe motive, cum ar fi:

Nu și-au dat interesul cei responsabili de acest lucru.

Nu interesează pe nimeni acest aspect.

Suporterii Stelei nu s-au regăsit în nici un cântec și nu l-au adoptat.

Steaua nu are nevoie de un imn pentru că esența este prea puternică încât nu e nevoie de un imn.

Sau pur și simplu, Steaua nu are imagine.

Pot fi cam toate motivele de mai sus, dar eu cred că ultimul aspect este cel spre care se tinde cel mai mult.

Mai sus găsești câteva din melodiile de pe site ce se vrea a fi al roș-albaștrilor.

3. CS Universitatea Craiova

Imnul este în stilul oltenesc având o linie melodică cald și plin de energie. Versurile fac referire la spiritul oltenesc ce îți oferă o senzație de apartenență indiferent de unde ești din Oltenia.

Referirile la Tudor Vladimirescu, tricolor românesc, provincia latină, Mihai Viteazu, Tudor Arghezi, Brâncuși fac mândru orice român, așa că nu se mai pune problema că oltenii nu simt asta.

Melodia nu este una agresivă, ci este în stilul lui Păunescu care înfrumusețează Oltenia salutând toate marile provincii.

Clubul este reprezentantul unei provincii puternice cu caracteristicile sale, fără a vorbi despre glorie cu ușurință, ci vorbind despre aspecte ce-i oferă greutate.

Versurile sunt de un impact puternic pentru oricine.

Păunescu a creat două imnuri absolut superbe pentru Craiova și Rapid.

Imnul Craiovei este cu un mesaj atât de puternic încât nu-i de mirare că Universitate a renăscut de fiecare dată mai puternic și asta cu aer oltenesc.

4. Gaz Metan Mediaș

Imnul vrea să ne spună că ei sunt lupii din Mediaș, iar scopul clubului este fotbalul pentru victorie.

5. Dinamo București

Imnul e o combinație de muzică braziliană cu un bas de tobe ritmat. Versurile nu au simbolistică aparte, dar au muzicalitate aparte.

6. Astra Giurgiu

Imnul Astrei nu spune nimic special și care să te emoționeze. Dar cu toate astea, melodia este una interesantă. Parcă imnul spune ce ar spune orice giurgiuvean: demult așteptam o asemenea echipă.

7. CFR Cluj

Precum Universitatea Craiova, imnul CFR-ului face apel la Ardeal pentru a transmite un mesaj pentru toată lumea. Mai mult de atât, anul 1907 setează un moment de referință.

Melodia are un ritm foarte bun făcând apel la susținere și susținere.

8. FC Botoșani

Cred că-i singurul imn cu tentă de rock în unele momente. Dar un imn cu un mesaj dur și puternic precum jocul echipei.

Sunt voci care repetă numele clubului creând impresia unor localnici care sunt acolo să susțină echipa. La un moment dat, se exprimă ideea de echipă ce reprezintă regiunea de nord a Moldovei: urmași ai zimbrilor din nord-est.

9. Poli Iași

Un lucru e important, Poli Iași e asociată cu simboluri ale Iașiului. O melodie interesantă, dar îi lipsește ceva: probabil performanță a echipei.

Poli Iași e un ideal pe care toți îl iubim – o metaforă fumoasă.

10. FC Voluntari

https://www.youtube.com/watch?v=Q6eVukEF0Wg

Imnul este un element prin care poți identifica foarte rapid aspecte ce țin de tradiția clubului. Imnul celor de la Voluntari este unul care transmite mesaje precum: noi suntem un mare nume, nimeni nu ne stă în cale, bagă spaima în oricine, etc.

Vrem glorie, dar ne-am propus să ajungem mai sus…sunt mesaje transmise și care sunt în contradicție. Iar repetarea excesivă a numelui echipei zgârie urechea.

11. Pandurii Târgu-Jiu

Luptăm până la moarte, câștigăm oricum – este o frază care sper să îi motiveze să iasă din insolvență.

12. Concordia Chiajna

Imnul este unul în stilul Concordiei, însă refrenul este unul care grăbește mesajul melodiei. Imnul este în tonul celor din Liga 1 având specificul comunității din Chiajna.

13. Poli Timișoara

La fel ca Astra mesajul este unul de condiții grele prin care suporterii trec pentru a fi alături de echipă. Mesajul este unul de susținere din partea comunității timișorene, dar aceeași repetare a numelui echipei.

14. ASA Târgu-Mureș

Orașul florilor vă poartă sus în zbor – una din cele mai frumoase metafore.

Un amănunt interesant este faptul că există un moment în care se cântă în maghiară. Din nou, melodia are tentă de rock.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.