Ce ar fi trebuit să știi înainte să îți fi ales facultatea

Intri la grădiniță să te acomodezi cu colegii, cu educatoarea, cu trezitul dimineața devreme, cu statul în bancă, etc.

În primii 4 ani înveți să scrii, să citești, să calculezi. Sunt chestiuni de bază pe care trebuie să le știi.

Apoi, în clasele V-VIII ești bombardat cu de toate, ca tu să devii un om cu o cultură bogată. Din toate domeniile. Și partea interesantă este că nu sunt puține.

Apoi, în liceu ai oportunitatea să alegi o jumătate din toată cultura. Ori mergi pe uman ori pe real.

Ei bine, la facultate, te specializezi pe un domeniu. Și asta faci timp de 3, 4 sau 6 ani.

Apoi la master ești și mai aplicat pe acel domeniu. Dacă nu îl schimbi intre timp, dar condiția de mai aplicat rămâne.

Apoi, dacă dorești să faci și doctoratul, începi să cercetezi cu scopul de a creea teorie ca generațiile următoare să aibă material de studiu.

Cam așa arată minimalist parcursul prin școală.

Probabil, este printre ultimele mele articole despre școală pentru că am început să îmi pierd din energie și pasiune. Dar acest articol este ca reacție a ceea ce am văzut în ultimele săptămâni.

Foarte multi studenți sunt într-o perioadă în care habar nu au de ce au ales facultatea pe care o studiază.

Nu e neapărat capătul lumii să nu știi ce vrei să faci la 20 de ani.

Problema poate fi atunci când tu ai vrut ceva și ai fost condiționat de părinți, de colegi sau prieteni să alegi altceva.

Sau pur și simplu ai ales ce a mai rămas. Adică tu ai vrut să mergi la medicină și te-ai ales cu dreptul. Sau ai fi vrut la academie și ai ajuns la ASE.

Alegerile ne definesc viața și reprezintă modul în care fiecare din noi își trăiește zilele.

Oamenii trăiesc cu regrete toată viața pentru decizii luate în grabă sau decizii neasumate. La 20 de ani poți fi influențat foarte ușor pentru că nu ai avut un sistem de autocontrol foarte bine consolidat.

Dar cu siguranță dacă ai mai avea oportunitatea să alegi sau dacă te vei gândi vreodată cum să îți alegi facultate, mai jos sunt câteva principii pe care ar fi bine să le conștientizezi.

1. Studiază-te pe tine prima data.

Află care sunt pasiunile tale, interesele tale, dorințele tale, punctele tale forte, punctele tale slabe, etc.

În primul rând tu ești cel mai important în afacerea asta. Nu facultatea, nu părinții, nu prietenii, nu iubita, nu banii.

Tu ești cel mai important!

Este foarte important să știi la ce ești bun și la ce nu ești bun. Să știi ce îți place să faci și ce nu îți place. Dacă ai un vis atunci, facultatea se alege după ce îți dorești să realizezi.

2. Începe cu sfârșitul.

Facultatea este doar o modalitatea de a-ți atinge obiectivul. Facultatea este un cadru de studiu, de networking și dezvoltare.

Dacă obiectivul tău este să devii avocat, dreptul este cadrul în care să studiezi legile, să cunoști oameni din domeniu și să îți dezvolți abilitățile necesare profesării.

Ai nevoie să știi foarte clar care îți este obiectivul.

3. Ce fac studenții care au terminat facultatea acum 5 ani?

Este o întrebare al dracului de bună. Îți garantez că nici decanii, nici profesorii și nici secretarele nu prea au habar de răspunsul la aceasta întrebare.

Dar dacă mergi la ei îți pot da o lista cu cei care au terminat facultatea și să îi suni. În acest mod ai cea mai clară idee despre ce te așteaptă.

4. Care este curricula?

Curricula îți spune foarte clar ce materii vei face în cei 3 sau 4 ani. Mergi la avizier și te informezi la orar de cursuri.

După ce ai obținut numele cursurilor le cauți pe internet și afli exact ce vei învăța.

5. Cum sunt profesorii?

Dacă mergi o săptămână la cursuri îți faci o idee cum sunt profesorii și te mai gândești dacă să urmezi cursurile facultății sau îți vezi de altă facultate.

Ceea ce te învăț eu aici sunt chestiuni de bun simț care te scutesc de bătaie de cap pe urmă.

Sunt detalii pe care nimeni nu ți le spune pentru că în mare parte vei da peste oameni care nu își pun întrebări, care se iau după ce fac ceilalți sau care pur și simplu nu gândesc decât cât îi lasă educația.

Fii deștept.

Puneți întrebări și fii sceptic în privința facultăților sau a celor care îți vând oportunități de studiu.

Fii sceptic în privința ceea ce te-am învățat eu. Fii atât de sceptic încât testează și apoi dacă ți-a plăcut, oferă sfaturile mele și prietenilor tăi.

Și nu în ultimul rând, adaugă propriile idei la crearea de content pentru că în acest mod vom face o oameni mai independenți și mai liberi.

Related posts

Leave a Comment