Efectele perverse ale modificării Legii educației fizice și sportului

Am tot zis că folosirea banilor publici pentru finanțarea cluburilor sportive de performanță este un mod pervers de a cheltui banii publici. Acum se pare că acest mod greșit de a cheltui banii poate da drumul la hoții legale.

Inițiativa Ministerului Tineretului și Sportului privind modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000 prin Ordonanță de Guvern reglementează finanțarea activităților sportive de către administrațiile publice așa încât edilii să doarmă fără grija zăbrelelor.

Reacțiile din partea oamenilor au fost în mare foarte pozitive. Acest val de aprecieri pentru ministrul Dunca au ca acoperire nevoia sportului de o infuzie de bani și de infrastructură. Sigur, cu această decizie nu se face primăvară, ci doar se leagă cu sârmă un mecanism ce are nevoie de o reparație capitală.

Oamenii din fruntea instituțiilor publice își aruncă meritele în public pentru a fi aplaudați. Se pare că toată lumea se uită la problemă fie cu probleme de vedere, fie fără să înțeleagă cu adevărat problema lipsei banilor în sport.

Presiunile venite din partea federațiilor sportive l-au făcut pe ministrul PSD Marius Dunca să modifice legea în favoarea cluburilor care nu pot și nu știu cum să atragă bani pentru a face performanță.

Ce ar fi bine să fi știut Marius Dunca înainte să ia această decizie?

În primul rând, sărăcia și lipsa performanțelor sportive vin din lipsa unei strategii naționale. Iar de acest fapt este responsabil Guvernul din care face parte și el.

Apoi, această decizie nu va ajuta cluburile decât să primească bani pe o perioadă scurtă de timp care le va ajunge fix cât să supraviețuiască.

Mai mult de atât, bugetul primăriei este limitat și doar 5% din bani vor merge către o mulțime de cluburi dintr-o varietate de sporturi.

Pe lângă toate astea, cluburile sportive vor fi folosite la alegeri ca vehicule politice. Totul este legat de politică în sport și asta îngenunchează oamenii din cluburi în fața unui aparat care va semăna o luptă crâncenă între entitățile sportive.

Această decizie este un mod pervers de a-ți asigura un capital politic la următoarele alegeri cu un segment de populație foarte bine targetat: cluburile de fotbal.

Ce ar fi trebuit să facă ministrul Dunca?

Să creeze o strategie națională pentru sport. Sportul nu mai poate să trăiască din amintirile date de comunism, iar Hagi sau CSM București nu sunt modele de urmat decât când vine vorba de proiecte personale luate pe persoană fizică.

România are nevoie de sport pentru că oferă populației beneficii cu bătaie lungă în toate aspectele vieții: de la sănătate și educație până la economie și chiar fericire. De mâine populația României va fi mai sănătoasă, mai educată, mai puternică mental, mai fericită în urma acestei decizii?

Sigur, nu! Va fi la fel ca până acum cu mențiunea că ne mințim că această lege poate să aducă niște bani pentru câțiva oameni.

O strategie națională sănătoasă pentru sport are doi piloni:

  • Sport pentru toată lumea
  • Sport pentru performanță

Rolul tău ca stat este să te asiguri că populația ta este sănătoasă și dacă nu este sănătoasă, să o faci sănătoasă. Fie prin sport, fie prin spitale, fie prin educație, fie prin ce crezi tu ca stat și cine te conduce.

Cum poate fi bună această modificare a legii?

Poate fi bună dacă banii vor merge către cluburi pentru copii. Dacă nu merge către copii și merge către un club de fotbal care joacă în Liga 1 și care prestează un serviciu fără utilitate publică, atunci este o perversitate.

Cluburile de copii și juniori vor folosi banii pentru a asigura condiții normale dezvoltării atât pentru momentul când vor deveni adulți, fie să facă performanță în sportul ales.

Acesta este cel mai important argument și singurul mod prin care modificare legii se justifică.

Cum transformă această lege un club de fotbal din Liga 1?

Să luăm cazul Poli Iași, probabil Florin Prunea este în culmea fericirii. Este o organizație care oferă un serviciu și o face prost. Nu atrage nici suporteri și nici sponsori. Este ca și cum Coca-Cola nu ar vinde mai nimic și s-ar duce la Ploiești și ar spune primăriei: heiii, nu am vândut nimic anul acesta și am o grămadă de angajați, așa că dă-mi o sponsorizare.

Prin acest mod, Florin Prunea își va permite să rămână un incompetent care crede că lumea există pentru a-i sponsoriza lui clubul.

Deci, conducătorii de cluburi devin leneși și incompetenți așteptând banii de la primării. Rolul lui Florin Prunea este să atragă suporteri care să dea bani pe bilete, să atragă sponsori pe care să-i convingă că își pot crește business-ul prin intermediul clubului, să producă jucători care să facă performanță și pe care să îi vândă.

Uite asta trebuie să facă domnii în aceeași poziție precum domnul Prunea și care se află pe la Chiajna, Voluntari, ASA, ACS, Gaz Metan, Craiova, etc.

Dacă domnul ministru ar citit articolul meu ar ști că deciziile greșite se iau din două motive:

Din grabă și astfel se omit aspecte foarte importante.

Și pentru că efectele sunt pe termen lung și nu te afectează în prezent.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.