Dincolo de transferul lui Neymar la PSG

Nyemar la PSG

Îți propun să ieșim un pic din lumea fotbalului în textul acestui articol. Fac această propunere din motive ce țin de înțelegerea fotbalului în contextul global.

Hai să lămurim câteva aspecte ce par a fi trecut în ultima perioadă ca neinteresante. Care sunt nuanțele acestei sume de transfer de 220 de milioane de euro?

Să înțelegem și mai bine unde lovește întrebarea mea: salariu mediu brut în România este de 3000 de lei, adică undeva pe la 750 de dolari. Nici în 10 vieți un român cu un venit mediu nu ar aduna o asemenea sumă de bani.

Neymar este un om cu o meserie care nu-i indispensabilă omenirii. El joacă fotbal, adică mai pe înțeles oamenilor fără aplecare către fenomenul fotbal aleargă după o minge și o plimbă pe teren. Nu e tocmai ceva pe care să dai atât de mulți bani.

Să analizăm un pic mai în profunzimea bunului simț. Să analizăm două meserii cu impact major asupra unui stat: cea de medic și cea de învățător. Prima meserie salvează vieți și cea de-a două educă oamenii. Fără ambele meserii omenirea ar lua rău la vale. Fără fotbal cred că nu ar fi chiar așa de rău.

Salariile medicilor din Uniunea Europeană

http://medlines.org/2013/07/25/they-pay-less-for-a-hungarian-doctors-than-other-workers-medical-salaries-europe/

În cazul profesorilor am zis să nu fie o statistică foarte deranjantă și am luat în calcul nu doar Europa, ci am redat topul salariilor în țările de top din lume.

https://inomics.com/countries-highest-salaries-academics-0

Să vedem cât câștigă și un angajat în medie în Uniunea Europeană.

https://www.reinisfischer.com/average-salary-european-union-2016

Având în vedere contextul economic al lumii, transferul de 222 de milioane de euro și salariul de 28 de milioane de euro anual par a nu a avea nici o ancora în realitatea în care trăim.

Deși interesul meu față de fotbal este unul foarte ridicat sumele de bani care se învârt în jurul fotbalului sunt absolut nesimțite. Economia este guvernată de piață care se reglează prin cerere și ofertă, dar sumele de bani imense concentrate într-o industrie care nu-i nici pe departe una de utilitate critică lumii arată un dezechilibru uriaș între ce-i important și ce nu-i important cel puțin la nivel de percepție.

Având în vedere aspectele generale care nu par să aibă vreo legătură cu realitatea fotbalului mergem mai departe. De ce a dat 222 de milioane de euro PSG pe un fotbalist?

Hai să continuăm modul larg de a privi transferul lui Neymar în cadrul acestui articol. Îți propun să te uiți la Neymar ca la un produs. Ce înseamnă asta?

Să îți imaginez că Neymar este fie o mașină, fie un laptop, fie un telefon. Pentru că în rațiunea economică el chiar așa este, un produs. Ce faci când vrei cumperi un produs?

Faci câteva lucruri simple: vezi dacă ai nevoie de el și dacă ai nevoie de el, te uiți ce caracteristici are, ce beneficii primești și cum se diferențiază de celelalte produse similare. Așa gândesc eu când vreau să cumpăr ceva care mă face să simt că scot bani din buzunar.

Hai să vedem dacă PSG avea nevoie de Neymar. Echipa pariziană are în vitrină 32 de trofee din care 6 campionate ale Franței, 11 cupe ale Franței, 7 cupe ale ligii Franței, o Cupă a cupelor și 7 super cupe ale Franței.

Lotul clubului prezidat de Nasser Ghanim Al-Khelaïfi este estimat la 582 de milioane de euro. Jucătorii celor de la PSG sunt mult peste media campionatului Franței și în topul cluburilor din Europa.

Deși sunt jucători foarte buni lipsea un star care nu doar să aducă rezultate chiar dacă PSG are nevoie și de rezultate după ratarea campionatului în dauna lui AS Monaco și eliminarea dramatică în fața Barcelonei din Champions League, ci să facă și spectacol prin care să câștige fani din toate colțurile lumii.

Cu banii dați pe brazilian putea cumpăra orice jucător de talie mondială, tânăr și care să fi adus un impact pe termen scurt și lung.

Este Neymar un transfer reușit?

Hai acum să ne uităm la produsul Neymar în complexitatea lui și vom avea o perspectivă mai largă asupra subiectului ajungând la concluzia acestui articol.

Este un jucător uriaș Neymar. Evident!

Este cel mai bun jucător din lume? Evident, că nu!

Cum arată rezultatele pe teren ale lui Neymar?

În cele 134 de meci la Santos a înscris 70 de goluri și a oferit 35 de pase gol. La Barcelona, în cele 186 de meciuri a înscris 105 goluri și a contribuit cu 80 de pase de gol. Ce înseamnă asta?

Neymar e un jucător uriaș. Dar, ce are Neymar special ca jucător?

https://www.youtube.com/watch?v=5rNSHVnj4-E

Nu doar goluri reprezintă dovada jucătorului uriaș, ci și magia driblingurilor sale. Fix de asta avea nevoie PSG de la Neymar: aspectul comercial de pe teren.

Am înțeles că Neymar chiar e un jucător uriaș pe teren, dar tot nu se justifică cele 222 de milioane de euro și cele 28 de milioane de euro pe an ca salariu.

Putea cumpăra PSG jucători la fel de buni și cu bani mai puțini? Evident!

Îmi vin în minte fără să analizez prea mult jucători ca Dybala, Alexis Sanchez, Aubameyang, Hazard, Bale, Coutinho, etc.

Unde se află răspunsul la întrebarea de ce a dat atât de mulți bani PSG pe Neymar?

În bani!

Eu cred că 222 de milioane de euro sunt puțini bani. Am spus la începutul articolului că această sumă de bani nu se justifică în contextul economic global, dar în contextul industriei fotbalului sunt bani puțini.

Modalitatea prin care s-a concretizat acest transfer este una aparte și asta pentru a respecta regulile Fair-Play-ului financiar. PSG nu a virat banii în contul Barcelonei așa cum este normal pentru că dacă făcea asta era sancționată drastic, ci i-a virat în contul lui Neymar ca mai apoi acesta să își plătească singur clauza de reziliere.

Un amănunt important, BBC-ul Realului are clauza fiecare jucător de un miliard în timp ce Barca s-a lăsat descoperită cu doar puțin peste 220 de milioane. La un nivel în care orice detaliu contează, orice breșă de acest fel poate fi găsită de oamenii inteligenți care lucrează pentru banii șeicilor.

Revenim la răspunsul întrebării noastre, adică la bani. Cum face PSG mai mulți bani cu Neymar?

Primul tău gând este clar: din vânzarea de tricouri. Probabil în 4 ani PSG își va recupera banii pe Neymar din tricouri.

Eu cred că PSG a dat suma asta imensă de bani pentru o rațiune economică ce are legătură cu marketingul în mare parte pentru că majoritatea banilor în fotbal vin din marketing.

Hai să fiu și mai explicit. Ai cont de facebook?, de instagram, de twitter, de youtube? Câte like-uri ai?, câți followeri ai?

PSG a cumpărat un fotbalist prin care își vor crește business-ul. Cum vor face asta?

Pe teren prin rezultatele pe care Neymar îi va ajuta să le aibă. Și cred eu că e destul de bun încât să aducă rezultate pe teren care înseamnă mai multe trofee, mai mulți fani, mai mulți sponsori, mai mulți bani.

Și în afara terenului prin folosirea sa ca influențator. Ce înseamnă asta?

Rezultatele lui Neymar în Social Media. Atenție pentru că s-ar putea să fii invidios pe succesului lui Neymar. ?

Facebook

Sunt cam 60.533.597 de oameni care like pagina lui Neymar și vreo 59.677.379 care doar follow. Din toți aceștia cam 214 sunt prieteni cu mine. La ultima postare a avut 1 milion de like-uri și 13.501 distribuiri.

https://www.facebook.com/neymarjr/?fref=ts

Instagram

Neymar are 79,6 milioane de urmăritori pe instagram. La o poză de acum o zi avea 3.407.332 aprecieri.

https://www.instagram.com/neymarjr/

Twitter

Stă cam slăbuț, doar vreo 31 de milioane de oameni care-l urmăresc. Tot la una din ultimele poze are cam 122.000 de inimioare, 33.000 de distribuiri și vreo 3.800 de comentarii.

https://twitter.com/neymarjr

Youtube

Când vine vorba de prezența pe youtube lucrurile stau cam așa: 465,311 de subscriberi cu un total de 35,281,446 view-uri.

https://www.youtube.com/user/neymarjr/about

Să recapitulăm pentru a putea trage o concluzie edificatoare. PSG a cumpărat un fotbalist pentru care a plătit 222 de milioane de euro ( o sumă uriașă din toate punctele de vedere ) și care îi va aduce rezultate pe teren care vor însemna trofee, mai mulți fani, mai mulți sponsori, mai mulți bani.

În afara terenului lucrurile sunt la fel de bune pentru PSG care se va folosi de rezultatele în Social Media a lui Neymar pentru a-și dezvolta brandul. Un alt aspect foarte important despre care nimeni nu a vorbit este impactul lui Neymar în Brazilia unde majoritatea companiilor au interes să ajungă având în vedere specificul sud americanilor, interesul lor față de tehnologie, nevoia lor de dezvoltare, etc.

Vezi tu, lucrurile sunt mult mai profunde decât par iar implicațiile transferului lui Neymar sunt dincolo de ce văd oamenii în mod normal. Sau poate fi un transfer în care informațiile și logica din spate și pe care le-am descoperit împreună în articol sunt ignorate complet.

Eu cred că e mai mult decât am putut noi descoperi împreună, dacă înțelegi ce vreau să zic.

1 Trackback / Pingback

  1. Miturile fotbalului modern: Cât câștigă un club de fotbal din vânzarea de tricouri? - Tackle.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.