De ce pleacă tinerii din Galați

Una din cele mai acute probleme pe care orașul Galați le are astăzi este legată de migrarea resursei umane.

Nu există o resursă mai importantă decât resursa umană. În jurul resursei umane se construiește totul.

Despre ea și pentru ea se face totul.

În momentul în care resursa umană și în special, cea tânără, alege altă comunitate în care să locuiască, să studieze, să lucreze îți ridici semne de întrebare.

Pe lângă semnele de întrebare ridicate ar cam trebui să acționezi rapid ca factor de decizie.

Problema e alta, factorul de decizie este conștient de problemă și îl doare și pe el că se întâmplă acest fenomen dar este paralizat. Fără nici un fel de reacției, inadaptat la un stil diferit de a vedea problema reprezentat de tineri.

Nu poate să ia o decizie pentru că nu cunoaște comunitatea de tineri. Nu știe cum gândește, ce simte, de ce îi pasă, ce iubește, cum vede lumea, etc.

Nu este ştiința rachetelor să afli care e problema tinerilor de pleacă din Galati. Trebuie doar să îți pese și să te intereseze. Și mai este vorba și de un plan.

Și factorul de decizie poate fi: Primăria, Universitățile sau mediul de business.

Fiecare din ele au interese ca tinerii să rămână în Galați.

Primăria pentru că reprezintă un capital de idei, mai mulți plătitori de taxe și impozite, un oraș în care tinerii sunt majoritari este un oraș mai proaspăt, mai viu.

Universitățile sunt cele mai interesate pentru că mai multi tineri buni înseamnă mai multe fonduri, forță de studiu mai puternică. Ceea ce face ca universitatea să fie mai puternică.

Mediul de business este interesat de pregatirea tinerilor. Aici se măsoară puterea de pregătire a Universităților. Nu în diplome, nu în cursuri. E vorba de forța activă de pe piața. Aici discutam de numărul tinerilor angajați în firme, de numărul start-up-urilor pe care tinerii le au.

Tinerii au curajul de a schimba. De a încerca ceva nou. Sunt revoluționari prin natura vârstei. Nu au nimic de pierdut. Decât ani. De care nu sunt conștienți.

Dacă intrăm în natura problemei referitoare la de ce pleacă tinerii din Galati vom găsi lucruri interesante.

1. Pentru că au bani.

Nimeni nu pleacă din Galati spre Cluj, Bucuresti, Iasi, Brasov dacă nu are bani. Cei mai buni tineri vin și din familiile care investesc în ei. Clișeul cu familie săracă și copilul genial este reprezentat de excepție.

Banii reprezintă pregătire și meditații. Asta oferă tânărului suport și pregătire. Până la urmă copilul este o investiție, un proiect. Atunci banii sunt un factor important.

2. Pentru networking.

Tinerii au învățat o lecție pe care Universitățile nu prea au înțeles-o. Iar dacă au făcut-o sunt ori egoiști ori nu vor să știe nimeni de ea.

E vorba de faptul că jumătate din succes este dat de cei care te știu și care te-ar angaja. Nu e vorba de numărul lor. E vorba și de calitatea lor.

La București, networking-ul e la un alt nivel. De fapt, absolut totul e la un alt nivel. Și atunci tinerii devin atrași și pe buna dreptate de alte zone.

3. Pentru renumele universității.

Indiferent de mândria de a fi gălățean, craiovean sau  brașovean când vorbim de renumele universităților din cele trei orașe comparativ cu cele din București, Cluj sau Iași ne uitam cum sunt ignorante de tinerii foarte buni. Să nu mai vorbim de cele de afară.

Materia e cam aceeași. Profesorii nu diferă foarte mult. Și atunci e vorba de o perspectivă mai profundă. Care se referă strict la brand. Și de aspectul acesta nu se interesează nimeni.

4. Pentru salarii mai mari.

E vorba de bani. Capitalismul înseamnă bani. Și tinerii au o dorința de a face bani ieșită din comun. Pe ei îi interesează banii și îi interesează cât mai repede.

Și vor salarii mari. Vor mediu de lucru în care să simtă că se dezvoltă. Din păcate în Galați aceste aspecte sunt ignorate.

Tinerii buni își doresc să aibă un trai peste medie și sunt dispuși să plece în București și să lupte în junglă decât să stea în Galați.

5. Pentru aspectul orașului.

Discutam cu primarul orașului și îmi spunea că îl doare faptul că tinerii buni pleacă din cauza faptului că orașul arată rău.

Nu are o infrastructură atractivă atât pentru tineri cât și restul populației. Autoritățile sunt conștiente de acest aspect. Dar au nevoie de timp să o rezolve. Problema e că tinerii nu prea au răbdare.

Există câteva parcuri frumoase în Galați. Există o tentativă de cinema, tot o tentativă de Mall, piețe, Pub-uri, magazine de haine, locuri de făcut sport, 3 stadioane. Există infrastructură.

Dar nu sunt de ajuns. E vorba de vâltoarea tinereții, de curiozitate, tentația noului. Și atunci e greu de oprit această migrație a tinerilor buni dacă orașul nu oferă ceva atractiv.
Concluzia articolului este următoarea:

Cele 5 motive pentru care tinerii pleacă din Galați reprezintă aspecte care au fost ignorate ani de-a rândul de Primărie, Universități și de mediul business.

Se punea problema doar când erau alegeri, când începeau înscrierile la facultate sau când era nevoie de resursa umană în firmă.

Tinerii sunt o parte vitală a comunității care necesită atenție, grijă, responsabilitate, încredere și răbdare.

Și toate acestea în numele unei comunități moderne și sustenabile.

Related posts

One thought on “De ce pleacă tinerii din Galați

  1. Deep thinking – adds a new dioisnemn to it all.

Leave a Comment