De ce există fotbalul?

Despre fotbal există o cantitate gigantică de informație, dar interesant este că o parte infimă o reprezintă răspunsul la întrebarea: De ce există fotbalul?

Am avut curiozitatea de a întreba oamenii din jurul meu de ce cred ei că oamenii joacă fotbal și răspunsul în unanimitate a fost, pentru bani. Ei bine, nu cred și îmi este greu să accept că oamenii se joacă fotbal pentru bani.

Faptul că fotbalul a atras și atrage o mare parte din populația globului îl face să fie mediatizat și în speță să fie o grămadă de bani, imoral de mulți, investiți în el. Fotbalul trebuie înțeles din prisma rolului social pe care îl are și apoi ca efect.

Ne încordăm să înțelegem un fenomen social global din prima efectului produs, pe când asta este o capcană în care cădem.

Fotbalul creează pentru oameni o nouă lumea în care regulile sunt simple și face fiecare participant să conștientizeze că are un rol important.

Aici mă refer strict la jucători. Ei sunt elementul central al jocului de fotbal, nu spectatorii.

De ce jucătorii sunt elementul central al fotbalului?

Pentru că în absența lor, tot jocul dispare.

S-a creat în ultima perioadă un curent uneori toxic, alteori constructiv, cum că suporterii sunt elementul central al fotbalului și care este greșit. Și jucătorii și suporterii sunt elemente importante din cadrul răspunsului la întrebarea din titlu, dar cheia pentru care oamenii joacă fotbal se regăsește la jucători.

Să clarific cadrul de discuție, hai să scoatem din discuție cluburile de fotbal sau forma organizată de fotbal, și să rămânem cu fotbalul jucat de fiecare din noi, la sintetic, pe maidan, pe calculator.

Forma în care nu există factorul bani ca scop. Atunci avem fotbalul în cea mai pură formă a lui și de fapt, aici putem afla răspunsul la întrebarea din titlu.

De ce jucam fotbal fiecare din noi?

Fotbalul reprezintă o altă lume în care intrăm de fiecare dată și acestă experiența creează pentru fiecare din noi motivul central al actului de a juca fotbal. Aceasta nouă lume este un teritoriu neutru lumii reale și este locul unde fiecare se manifestă individual și colectiv. Special este caracterul unic adus de fiecare din jucători la crearea noi lumi.

Regulile fotbalului au rolul de a crea ordine în noua lume, iar jucătorii utilizează aceasta lume în care intră ca instrument de a demonstra forța individuală și colectivă asupra unui alt grup.

În fond, fotbalul este un simbol pe care comunitățile și națiunile îl acceptă ca fiind element reprezentativ al culturii lor și în care se regăsesc. Iar în acest moment apar suporterii care dau o greutate și transformă fotbalul la dimensiuni globale.

Această explicație găsită de mine este construită pe antropologia jocului și în mare parte după ideile extrase în urma discuțiilor cu prieteni pasionați de teoria jocului.

Este singura teorie pe care eu am formulat-o și care vine cu o explicație sănătoasă.

De aici, este ușor de explicat de ce fotbalul este cel mai popular sport din lume și ce face ca el să aibă aceasta forță.

Infrastructura necesară practicării fotbalului este una care permite oricui din orice colț al planetei să îl joace. Faptul că regulile sunt simple și ușor de înțeles i-a creat de asemenea o ușurință în popularizare. Dar forța fotbalului vine din faptul că majoritatea populației unei comunități sau a unei națiuni se regăsește în jocul de fotbal.

Astfel fotbalul devine un fenomen prin care comunitățile se identifică primind rolul de oglindă și portavoce pentru comunitate.

Fotbalul are o istorie cam de 150 de ani, timp în care a avut manifestări ce l-au ajutat să se dezvoltate, să fie șlefuit și să capete anvergura pe care o are.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.