De ce e fain Chișinăul?

Chișinăul este cel mai fain oraș pe care l-am vizitat. Nu am vizitat foarte multe, ce-i drept. Dar capitala Republicii Moldova este pe departe orașul cel mai aproape de gustul meu. Poate ca l-am prins eu în cea mai frumoasă luna a anului, adică mai sau poate că se sărbătorea ziua Europei. În cele două zile petrecute în Chișinău am observat orașul cât mi-a permis timpul, oamenii și locurile așa că am tras câteva concluzii proprii.

Chișinăul este cel mai fain oraș pe care l-am vizitat. Nu am vizitat foarte multe, ce-i drept. Dar capitala Republicii Moldova este pe departe orașul cel mai aproape de gustul meu.

Poate ca l-am prins eu în cea mai frumoasă luna a anului, adică mai sau poate că se sărbătorea ziua Europei. În cele două zile petrecute în Chișinău am observat orașul cât mi-a permis timpul, oamenii și locurile așa că am tras câteva concluzii proprii.

1. Aerul este foarte curat.

Pentru un tip ca mine care merge cu bicicleta și foarte mult pe jos, Chișinăul este locul perfect de joacă. Senzația este că ești într-o pădure urbană în care mirosul este precum dimineață la sat. Nu am întâlnit în nici un oraș un asemenea aer curat.

Aerul curat vine din faptul că în Chișinău sunt foarte multe parcuri. Și când zic parcuri nu ma refer la Grădina Publică din Galați, Parcul Herăstrău sau Cișmigiu.

E vorba de parcuri care se asemăna cu o pădure. Și astfel de parcuri sunt între fiecare cartier.

2. Arhitectura Chișinăului este fabuloasă.

Din momentul intrării în Chișinău am rămas surprins de stilul interbelic al clădirilor. Clădirile sunt în stil vechi amintindu-mi parcă de perioada interbelica a lui Carol al II-lea.

Frumusețea clădirilor rivalizează cu a Bucureștiului și a Brașovului, iar pe mine m-au fermecat. Mi se pare interesant un lucru: clădirile au fost grav avariate în cel De-al doilea Război Mondial și totuși arata impecabil.

Toată instituțiile publice au sediul în clădiri ce îmi aduce aminte de anii 30′.

3. Femeile sunt de o frumusețe rară.

Mi-a povestit un moldovean cum că în perioada comunistă cei care veneau și făceau armata în Republica Moldova erau selectați și după frumusețe.

Acest fapt, face ca copii rezultați sa fie foarte frumoși. Nu știu cât de plauzibilă este explicația. Cert este că femeile din Chișinău reprezintă un factor interesant al Chișinăului.

4. Mâncarea este minunată.

Și în România este mâncarea foarte bună, iar mama rămâne o bucătăreasă excepțională. Influențele E-urilor se simt în mâncarea românească din ce în ce mai mult.

Influențe care în Chișinău nu le-am resimțit și care m-au bucurat. Poate că asta face din Republica Moldova un loc și mai interesant.

5. Prețurile sunt mici.

Foarte mulți prieteni îmi spun că vor să călătorească dar nu prea au bani. Ii înțeleg… Toată experiența în Chișinău a fost foarte ieftina: 200 de lei.

Asta pentru ca nu am fost chitros. Dar și pentru că am avut cazarea asigurată. Ana, îți mulțumesc. Mâncarea, haine, încălțămintea, transportul sunt ieftine.

Dacă vrei să faci o călătorie în care să descoperi Chișinăul, nu ezita.

6. Politica este o treabă tare urâtă.

M-am plimbat până la Parlament și am fost uluit de impietuoasa clădire. Dar consternat de faptul că în fata lui erau corturi precum ale țiganilor doar că sunt protestatari.

Am fost surprins de îndârjirea și creativitatea cu care s-au amplasat și au rezistat din octombrie 2015. Ceva mi s-a părut în neregula cu toată treaba asta așa că am întrebat oamenii pe stradă despre ce este vorba și am realizat că e vorba doar de alții care vor ciolanul.

Un domn mi-a spus care ar fi soluția pentru a putea face din Republica Moldova un tărâm de basm. Ar împușca toți politicienii și pe cei care vin la mormânt să îi plângă.

Nu știu cât de viabilă este soluția domnului, dar eu înțeleg că politica nu e o treabă curată nici în Moldova.

7. Mentalitatea nu mi-a plăcut.

Oamenii erau triști și supărați. Se certau în autobuz pe locul liber și erau mereu puși pe ceartă. ”Mulțumesc”, ”îmi pare rău”, ”te rog”, par a nu exista în vocabular.

Dar poate nu am stat eu mult timp. Din discuțiile cu oamenii am observat o lipsă de încredere în sine și în ceilalți. Parca nimeni nu mai crede în schimbare, nici măcar tinerii.

Tineri, care cred foarte mult în plecatul din țară reprezintă o alternativă foarte bună.

8. Moldova vrea în UE.

Ziua Europei sărbătorită an de an în ”Orășelul Europei” reprezintă o dorință declarată a moldovenilor. Chiar dacă în Orășel oamenii vorbeau rusă se simțea că Europa reprezintă un scop comun.

Și interesul Europei pentru Moldova este evident, declarat prin prezența majorității ambasadelor în timpul evenimentului.

Nu știu cât de benefic este pentru Moldova intrarea în Uniune, dar oamenii știu cel mai bine pentru că este viața lor.

În timpul evenimentului din orășel, am întâlnit tineri minunați care sunt sigur că vor schimba peste 10 ani imaginea Moldovei după chipul și gândurilor lor.

Un ultim aspect pe care îmi doresc să îl văd data viitoare când merg în Chișinău: îmi doresc să văd oameni care zâmbesc, care se bucură de oraș și care au o mentalitate de învingători.

Related posts

Leave a Comment