Cum apar cluburile de fotbal?

Cred cu tărie că cea mai mare problemă pe care o are fotbalul romanesc este educația. Da, acea bază teoretică și practică pe care orice om sau organizație poate să construiască.

Noi încercăm să ne gândim cum putem să revitalizăm fotbalul fără să înțelegem elemente fundamentale. De exemplu: de ce jucam fotbal?, cum am ajuns să jucam fotbal?, cine ne-a făcut să jucam fotbal?, ce este fotbalul?, și apoi să ne dăm seama ce e cu noi, ce probleme avem ca mai apoi să ne gândim la de ce, cum și ce facem.

Am întrebat mulți oameni din fotbal, ce este un club de fotbal și m-am trezit ori fără răspunsuri, ori cu bazaconii de am zis că am pus întrebarea greșit.

În primul rând, un club de fotbal e o treabă complexă care include înțelegerea răspunsurilor la întrebările de mai sus.

Apoi, înțelegea unui pic de administrarea afacerilor. Acest un pic, e de fapt chiar mai mult și de el depinde nivelul înțelegere sau nu a întrebării din titlul.

Cum administrarea afacerilor este doar o facultate pe care o fac niște tineri care nu vor veni niciodată în fotbal și oricum oamenii din fotbal nu-s interesați, ne trezim cu 3-4 cluburi în insolvență prin prima Ligă, cu 5 cluburi retrase până acum din Liga 2 și cu sărăcie prin mai toate ligile inferioare.

Și apoi dăm vina pe Burleanu și pe ăla de la Ligă că nu fac nimic, dom’le pentru fotbalul românesc. Au dreptate oamenii, în mână stângă. Au și ei partea lor de vină, dar vina cea mai mare e-n altă partea care-i formata din vreo 14 părți în Liga 1, 15 prin Liga 2 și vreo multe părți prin Ligile 3 și 4. Și mai este într-o parte numită Parlament, la care-i cheia.

Hai să începem să înțelegem lucrurile corect și deștept pentru că asta ne este singura șansă.

Ce este un club?

Să spunem că ne aflăm într-un oraș mic precum Brăila. În orașul de la Dunăre se joacă fotbal în mai multe cartiere, fiecare cartier având propriile sale echipe care provin din anumite străzi cu blocurile aferente.

Prima nevoie a brăilenilor este să joace fotbal între ei și după ce stabilesc ei cine e mai bun își dau seama că ar cam vrea să joace cu gălățenii.

În acest moment se adună brăilenii și fac un club de fotbal sau mai multe care să-i reprezinte.

Când fac acest club înseamnă că ei se aduna mai mulți oameni. Din această asociere a lor se naște așa zisul club de fotbal care în acte poate fi o asociație sau o firma.

Simbolic vorbind este un club rezultat din asocierea brăilenilor care vor ca atunci când sunt reprezentați în meciurile cu alte orașe să fie în modul cel mai bun.

Ideea de club a apărut în Antichitate și apoi a fost șlefuită de britanici fiind apoi adoptată peste tot în lume în toate domeniile.

În fotbal, această asociere poate fi finanțată de un membru sau de mai mulți.

Aici lucrurile se separă:

În cadrul asociației, membri cotizează în funcție de taxa percepută, iar banii sunt folosiți pentru ca asociația să-și poată desfășura activitatea. Iar banii rămași în urma desfășurării activității se reinvestesc.

În cadrul firmei,  membri pot fi unul sau mai mulți și care în funcție de investiție au un anumit număr de acțiuni care reprezintă investiția făcută.

Dar, să nu uităm că discutam doar despre două forme juridice și economice pe care le ia asocierea mai multor membri.

Scopul principal este ca activitatea asociației să se desfășoare. La început activitatea asociației era o pură pasiune a membrilor.

În timp și cu devenirea fotbalului un fenomen global, ce au zis oamenii, hai să facem și bani. Iar banii ăștia au atras de la sine schimbarea modului în care fotbalul era perceput.

De la o simplă pasiune s-a adăugat și nevoia ca cineva să conducă noua afacere. Da, domnule, fotbalul este o afacere devenită dintr-o pasiune a mulțimilor.

Dar, să nu punem căruța înaintea boilor. Mai întâi este nevoie de o pasiune a mulțimilor și apoi de afacere.

La noi se întâmplă invers. Și ne întrebăm de ce nu merge fotbalul. Pai dacă îl înțelegem pe dos!

Cluburile de fotbal sunt doar forma organizată atât economic cât și legal a unei pasiuni împărtășită de mulțimi.

Fără ca pasiunea mulțimii față de fotbal nu există club. Clubul administrează pasiunea mulțimii pe care noi o denumim suporteri. Nimic mai mult.

Dar viața are cursul ei, cu o anumită dinamică și cu schimbări diferite în funcție de perioada istorică. Așa că această pasiune pentru fotbal și pentru un anumit club se creează.

Atenție!

Nici un club nu va fi susținut de mulțime dacă nu știe să conducă aceasta susținere, s-o administreze, s-o creeze, s-o revitalizeze, să se adapteze, să se transforme și așa mai departe.

Și în acest moment apare a treia putere în fenomen. Acestă a treia putere se numește managementul. Și ajungem la problema fotbalului românesc. De fapt, nu doar a fotbalul, ci a întregii vieți a poporului roman.

Pentru că această problemă se găsește în toate domeniile. De la politică până la cel mai nesemnificativ domeniu. Întâlnesc manageri de companii mai mari sau mai mici care nu înțeleg mai nimic. Și ghici cine are de suferit? Da, eu, tu, colegii tai, adică angajații lor.

Așa e și-n fotbal. Au de suferit suporterii, jucătorii, partenerii, copii, generațiile viitoare, toată lumea.

Există o cultură păguboasă și plină de hibe care schilodesc fenomenul numit fotbal încât îmi vine să plâng.

Poate acest articol este unul lung și plin de exemple conexe care vin în ideea de a înțelege fotbalul în complexitatea lui. Nu se poate înțelege acest articol fără un minimum de cunoaștere a lumii și maturitate.

Ultimul punct important în cadrul povestii noastre este relația dintre cei care dețin clubul ( atât membri în asociație, cât și acționarii în firmă ) și managementul clubului.

Când vine vorba de asociației, cu cât sunt mai mulți membri cu atât este mai bine. Relația dintre ei și pasiunea pentru club oferă nivelul de consolidare. Interesul lor este ca activitatea clubului să le satisfacă pasiunea.

Rolul managementului este să conducă activitatea clubului în direcția propusă de membri asociației.

În această chestiune s-au scris cărți și se vor mai scrie. Aceasta problemă se numește Teoria stakeholderilor.

Când vine vorba de firmă, lucrurile se schimbă un pic mai mult. Existența unor acționari poate fi născută fie din pasiunea pentru fotbal, fie din dorința de a face bani.

Repet, din pasiune sau din dorința de a face fotbal. Nu este greșit să vrei să faci bani din fotbal.

Aici, managementul clubului este propus de către acționari și el conduce clubul în direcția dorită de acționariat.

Doar că diferit de asociație, aici acționarii vor să facă profit sau nu. Dar profitul schimbă foarte mult detaliile jocului.

Textul de mai sus este unul teoretic, dar el poate fi înțeles în funcție de cultura contextului în care este așezat.

În Marea Britanie, Franța, Germania, Italia el poate avea sens total, în România, Bulgaria, Serbia, Rusia poate avea sens mai puțin.

În România textul are sens în linii mari, multe detalii lipsind și apărând altele. Detalii care mie îmi scăpa sau cu care eu nu-s de acord.

În concluzie, să facem povestea scurtă. Există câteva faze prin care un club de fotbal ia naștere și prin care exista.

1. Dorința unor oameni de a juca fotbal într-o comunitate.

2. Dorința acelorași oameni de a face joaca organizată și atunci apare clubul.

3. Dorința naturală către o activitate profesionistă.

4. Apariția sau nu a unor oameni care vor să facă din club o afacere sau continuarea ei pe calea de asociație, dar într-un mod profesionist.

5. Apariția dintr-o nevoie naturală a managementul.

6. Executarea activităților de către management în direcția setată de membri asociației sau de acționari.

7. Revizuirea activităților de către management în corelație cu membri asociației sau cu acționari.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.