Câștigătoarea morală a finalei Cupei României

Petrolul – câștigătoarea morală a Cupei României

Sunt locuri în România unde fotbalul este stat în stat. Astfel de locuri sunt în Craiova, Galați, București (Giulești), Cluj, Arad, Constanța și Ploiești. Dacă mergi în aceste locuri și vorbești despre fotbal vei fi întâmpinat cu un aer de mandrie locală ce merge dincolo de așteptările tale.

Astfel de locuri sunt aparte și fotbalul e înțeles, conceput și trăit aparte. Oamenii din aceste locuri au văzut foarte mult fotbal de calitate de-a lungul timpului. Deși performanțele cluburile locale au avut loc într-un trecut îndepărtat, mândria și orgoliul orașului nu vor apune niciodată.

De fapt, cu cât orașul a avut o perioadă de glorie fie ea economică, culturală sau fotbalistică și acum este în decădere sau a suferit un regres, mândria și patriotismul local sunt mai puternice. Iar asta face ca aceste locuri să fie interesante și să aibă o frumusețe aparte.

Unul din aceste locuri este Ploieștiul acolo unde a avut loc finala Cupei României de anul acesta disputată de Astra și Voluntari și pe care orașul din nordul-estul Bucureștiului și-a adjudecat-o. Nu despre cele două echipei este acest articol, ci despre câștigătoarea morală a acestei finale.

Cred că este singurul meci pe care l-am văzut și în care suporterii celor două echipe au fost în minoritate pe stadion. Nu doar că au fost în inferioritate, dar ca voce au fost mai mult muți.

Când ajungi pe stadionul Ilie Oană ai impresia că ai ajuns în casa cuiva care a avut grijă să-și manifeste personalitatea personalizând acel loc după modul în care vede el lumea. Locul unde este amplasat stadionul în Ploiești îi oferă un aer retras fiind mai mult o oază de fotbal într-un oraș tăcut.

Deși este un stadion construit acum câțiva ani, senzația oferită de stadion este de respect față de Petrolul Ploiești. Așa cum pe Anfield ești întâmpinat de sloganul This is Anfield, pe Ilie Oană cele 4 titluri de campioană și cele 3 cupe ale României tronează pe un banner inscripționate stând mărturie pentru trecutul glorios al acestui club.

Este de departe unul din cele mai frumoase stadioane din țară, dar ce-l face special este personalizarea sa pe profilul și specificul clubului prahovean.

Petrolul Ploiești a intrat în faliment și practiv doar amintirea sa a rămas vie în memoria colectivă. Cluburile pot să intre în insolvență sau în faliment, dar niciodată nu poate dispărea esența lor. Această esență nu este o formă juridică sau economică pentru că așa cum iubirea nu poate fi încadrată în contracte sau instituționalizată, nici atașamentul suporterilor nu poate fi contabilizat.

Experiențele oferite de club celor care i-au urmărit meciurile pe stadion sau în tribune, emoțiile fie ele de bucurie sau dezamăgire reprezintă puncte de legătură socială ce creează o relație indestructibilă între club și suporteri.

Petrolul Ploiești este genul de club care a creat astfel de legături cu ploieștenii de-a lungul existenței sale. Așa cum am spus mai sus, cluburile de fotbal intră în faliment și sunt obligate juridic, economic și sportiv să înceteze.

Dar la Ploiești aceste aspecte nu au putut afecta atașamentul suporterilor față de club. Ba mai mult de atât, eu cred că falimentul Petrolului a dus la o conștientizare a importanței clubului în viața ploieștienilor.

În timpul finalei stadionul a fost aproape plin. A fost plin datorită ploieștenilor care au venit să vadă un meci de fotbal și SĂ SUSȚINĂ PETROLUL. Deși o peluză a fost ocupată de cei de la Voluntari înarmați cu tobe, steaguri și bannere de fiecare dată când încercau să acapareze fundalul sonor, tot stadionul striga despre Petrolul acoperind orice sunet.

Cei de la Astra Giurgiu reprezintă un model de AȘA NU la toate aspectele relației dintre suporteri și club. La finalul partidei pierdute nici un jucător nu a mers pentru a mulțumi celor 200 de suporteri giurgiuveni.

Pentru Petrolul finala Cupei a reprezentat un moment de exprimare a mândriei locale. Dacă fotbalul este al suporterilor, cu siguranță câștigătoare morală a finalei Cupei României este Petrolul Ploiești.

Related posts

Leave a Comment