AIESEC mi-a satisfăcut toate nevoile de care spunea Maslow

AIESEC mi-a oferit cadrul prin care să trec prin toate nevoile mele ca om. Nici o altă organizație nu îmi oferea un cadru mai calitati

Faptul că AIESEC dezvoltă potențialul de lider al tinerilor cu care intră în contact nu mai este ceva nou. Este dovedit de aproape șapte decenii.

Lumea este mai bogată în materie de lideri și datorită faptului că AIESEC a ajutat la acest lucru. Cu siguranță, este cea mai mare și mai puternică organizație de tineri din lume.

Astăzi ma simt mai încrezător, mai liniștit și mai optimist când vine vorba de mine, de lume și de viitor. Și asta datorită experienței din AIESEC.

Dimineață îmi făceam ora de citit. Am citit cam o oră și la un moment dat m-a lovit revelația. Stai că am înțeles cum mi-a satisfăcut AIESEC toate nevoile mele ca om.

Aseară am avut o discuție cu un prieten și mi se părea că nu prea eram pe aceeași lungime de undă. Acum am înțeles și de ce.

Citesc „Coaching pentru performanță” scrisă de Sir John Whitmore. O carte foarte bună pentru cei care vor să înțeleagă ceva când vine vorba de ei, de viață, de leadership sau alte chestiuni din astea.

Ei bine, Maslow spune că sunt 6 nevoi umane:

1. Nevoia de hrană și apă. (mâncare)

Este prima nevoie umană și de aici pleacă totul. Dacă îți este foame sau sete cam uiți de celelalte nevoi pe care le ai. Nu poți să citești Dostoievski, să vrei sa faci meditație sau sa socializezi până nu îți satisfaci această nevoie primară.

După ce mănânci parcă vezi lumea altfel.

În epoca în care trăim, mâncarea poți să ți-o asiguri dacă ai bani sau dacă muncești pământul.

Majoritatea oamenilor au un salariu din care își procura mâncarea. De asta, oamenii muncesc în prima fază, pentru mâncare. Dacă nu au mâncare, nu au nimic.

2. Adăpost și siguranță. (casă)

După ce ai burta plină ești constrâns să ai și un loc unde să dormi. Acum ceva timp, peștera era un loc care îi mulțumea pe oameni. Acum, parcă strâmbă din nas.

Avem blocuri, vile, case, cămine și alte locuri numai bune de dormit. Și asta spre norocul nostru. Se pare evoluția și-a făcut treaba.

Un loc unde să te simți în siguranță acoperă a doua nevoie umană.

Pentru mine și pentru restul tinerilor au fost acoperite de părinți sau de noi. Mâncare avem, un loc de dormit avem, deci putem să mergem către următoarea nevoie umană.

3. Apartenența. (socializarea)

Probabil, feisbucul este cea mai folosită unealtă de socializare. Și cea mai slabă, din punctul meu de vedere.

Când ești student, socializatul este o treabă foarte importantă. Mâncare ai, loc de dormit ai, și atunci este normal să vrei să socializezi în loc să fii atent la cursuri.

Nevoia de a sta atent la cursuri nu este mai pregnantă decât cea de socializare. Studenții merg la cursuri pentru a socializa în primul rând. Nu e vina lor, e o nevoie ce trebuie satisfăcută.

În AIESEC ai oportunitatea de a socializa. Intri în contact cu cei mai faini studenți, atât români cât și străini. Și când zic străini, zic cam toate culturile din planeta ce se vede albastră.

Ai un cadru ideal de socializare. Simți că aparții unui grup de oameni care împărtășesc aceleași valori ca și tine. Intri în contact mereu cu oameni noi. Ești mereu în mișcare.

Zi de zi ești prins într-un film prin care simți că te bucuri de viață și nu știi de ce. Primele luni în AIESEC ești într-un basm. Este o perioadă foarte mișto.

În această etapă de satisfacere a nevoilor umane, se face mereu un transfer de informații, emoții, valori, vise.

De asta, stăm 10 ore în sediu și gândim proiecte, facem proiecte, dansăm, livrăm training-uri, facem petreceri, etc.

Este cel mai bun loc din perioada în care ești student unde ai putea fi. Satisface o nevoie atât de comună la vârsta noastră prin care te poți dezvolta și cunoaște pe tine încât nici o altă organizație nu o poate face. Nici măcar școala sau familia.

Sunt și câțiva studenți care vin cu un bagaj emoțional praf în spate. Și pentru care mediul oferit de AIESEC este prea mult pentru ei și se retrag în bula lor de unde nu vor mai ieși niciodată.

4. Stima de sine din partea celorlați. (prestigiul)

Repet, nevoile se îndeplinesc pe rând. Nu te interesează locul de dormit dacă nu ai mâncare. Nu poți să socializa până nu ai un loc unde să dormi.

Am înțeles, ai mâncare, ai un loc de dormit, ai cadru de socializare.

În momentul în care ai spațiu de socializare și transferul de informații, sentimente, vise, etc este realizat apare dorința de a simți ca ești mai bun ca cei de lângă tine.

Începe dorința de a fi validat de cei de lângă tine. În AIESEC, este momentul în care sunt candidaturi pentru a coordona un proiect, pentru echipa de conducere, pentru președinte.

Există situații în care ești perceput ca fiind foarte bun și validat foarte repede. În alte situații, trebuie să dovedești că meriți.

În cadrul acestei nevoi, trebuie să ți se satisfacă validarea din exterior. Fără această validare nu poți da treci mai departe.

În cazul meu, a fost mai greu. Trecerea de la membru la Vicepreședinte a fost cea mai grea. Și asta pentru că mă simțeam singur, fără oameni care să creadă în mine și astfel validarea a venit mai greu.

Trecerea de la Vicepreședinte la Președinte a fost ușoară. Așa am perceput-o eu. Am învățat între timp să îmi comunic efectiv ideile, sentimentele, rezultatele erau o dovadă a ceea ce pot, oamenii aveau încredere în mine. Și în modul acesta, a fost mai facil.

Dar fără validarea membrilor nu puteam să acced la a fi Vicepreședinte și Președinte. Ai nevoie să înveți să comunici în maniera în care să îi convingi pe cei din jur ca meriți validarea lor.

Această nevoie se bazează pe emoții. Este un joc al emoțiilor. Emoții, care la 20 de ani sunt încă neșlefuite și pot răni.

5. Credință în tine.

Maslow a descoperit o treabă tare interesantă. Probabil, una din cele mai mari descoperiri din domeniul psihologiei.

De foarte multe ori în interacțiunile mele cu oameni încercăm să duc oamenii către ultima nevoie a lor. Credeam că de acolo pleacă totul. Când de fapt, acolo se ajunge după ce sunt satisfăcute toate cele 5 nevoi.

Dacă conduci oamenii, trebuie să înțelegi oamenii. Dacă nu faci asta, ești scos din joc. Oamenii au nevoie de oameni care să îi înțeleagă, care să îi simtă, care să comunice pe aceeași lungime de nevoie cu ei.

Credință în sine se creează foarte greu. Este un loc sensibil al fiecărui om și trebuie lucrat cu grijă. Este de fapt, fundamentul fiecărui om.

Liderii creează cadrul prin care oamenii să își fundamenteze credință în ei. Fără credință în ei, oamenii vor fi instabili, nesiguri și fără atitudine. Și cu siguranță, nu îți dorești astfel de oameni.

Am învățat de mic să am încredere în mine. Și asta m-a ajutat foarte mult. Prietenii îmi spun că am prea multă încredere în mine. E vorba de a cultiva un fundament care îți va fi călăuză toată viața.

Dacă te uiți la tine ca la un om plin de frici, plin de îndoieli și fără dorința de a sparge barierele ce îți tin talentul ascuns vei sfârși prin a avea regrete. Și regretele dor.

Încrederea în sine, mai pe înțelesul tuturor, este o luptă cu tine. Cu punctele tale slabe, cu cele puternice, cu tot ce reprezinți tu ca om. Partea bună este că se poate dezvolta.

Nu sunt eu în măsură să îți spun cum se poate dezvolta. Sunt psihologi, dar există și google.

6. Nevoia de sens.

Mereu îmi pun întrebarea: „de ce fac asta?”

Este nevoia mea în acest moment după ce toate celelalte nevoi mi-au fost satisfăcute. Dacă nu eram validat de ce din jur și nu aveam încredere în mine, nu mă întrebăm „de ce?”.

Aveam în minte, probabil întrebarea „cum să fac să fiu validat?”

Piramida lui Maslow este un instrument foarte bun pe care oricine îl poate folosi pentru a înțelege contextul în care se află.

Ba mai mult de atât, este un instrument pe care liderii îl pot folosi.

AIESEC mi-a oferit cadrul prin care să trec prin toate nevoile mele ca om. Nici o altă organizație nu îmi oferea un cadru mai calitativ.

Dacă îți dorești să îți acoperi toate cele 6 nevoi, AIESEC începe recrutare la în curând. Și atunci vei avea oportunitatea să trăiești o experiență similară.

Related posts

9 thoughts on “AIESEC mi-a satisfăcut toate nevoile de care spunea Maslow

 1. Mihaela

  Felicitări!

  Ai încadrat perfect AIESECul si am descoperit lucruri noi. Chiar mi-a facut placere 😉

  Multumesc!

 2. It’s very straightforward to find out any matter on web as compared
  to books, as I found this post at this web page.

  1. Whoever wrote this, you know how to make a good areiclt.

 3. Ah yes, nicely put, evyerone.

 4. Hi there colleagues, its great article on the topic of tutoringand entirely defined, keep it up all the time.

 5. excellent post, very informative. I’m wondering why the opposite experts of this sector do not realize this.
  You must continue your writing. I am confident, you
  have a huge readers’ base already!

 6. Heya superb blog! Does running a blog such as this take a large amount of work?
  I’ve virtually no understanding of computer programming but I had been hoping to start my own blog soon.
  Anyways, should you have any suggestions or techniques for new blog owners please share.
  I know this is off topic but I simply wanted to ask.
  Thank you!

 7. Hello it’s me, I am also visiting this site regularly, this web page is truly good and the people
  are really sharing nice thoughts.

 8. It?s hard to come by experienced people about this topic, but you seem like
  you know what you?re talking about! Thanks

Leave a Comment