4 nevoi care fac suporterii să vină pe stadion

Cele 4 nevoi care fac suporterii să vină pe stadion sunt redate mai jos și dacă orice club dorește să înțeleagă la un nivel, un pic mai profund decât praful de pe scaunele stadioanelor ar fi bine să îl citească de mai multe ori.

1. Nevoia afirmării identității individuale și colective.

Fotbalul este un instrument important pentru o comunitate și trebuie tratat ca atare. Pentru că fotbalul nu face rău în nici un fel nimănui, ci arată tuturor cum sunt cei angrenați în fenomen.

Fotbalul este oglinda pe care o folosesc oamenii pentru a se uita la ei.

Oamenii au un motiv pentru a-și justifica viața, iar fotbalul este un mod de a-i învăța cum să trăiască. Fotbalul este diferit de religie pentru că nu le spune de unde vin și unde se duc, le spune doar cum să trăiască și cum arată lumea.

Fiecare om are nevoia de a se afirma. Unii oameni o fac prin artă, alții o fac prin știință, alții o fac prin politică, iar alții aleg drumul fotbalului. Iar acest drum este unul special.

Cluburile de fotbal sunt locuri în care suporterii se exprimă. Și cum fac acest lucru?

O fac prin cântece, o fac prin benăre, o fac prin coregrafii, o fac prin strigăte, o fac prin zgomotul infernal, prin încurajări. Fotbal este o ieșire din cotidian pentru suporteri în care le oferă un moment în care să spună tuturor cum este de fapt realitatea.

Atitudinile și comportamentele suporterilor spune ceva ce nimeni nu vrea să vadă: spune cum arată lumea în care trăiesc. Și pentru acest fapt sunt catalogați drept huligani, drogați, bețivi, golani, scandalagii.

Suporterii au reacțiile astea pentru că viața de zi cu zi nu au unde să se exprime, le sunt reprimate ideile și reacțiile despre lume. În timp ce stadionul le oferă calea să spună tuturor cum este viața lor.

Teoria cum că fotbalul introduce suporterii într-o stare latentă făcându-i obedienți este greșită. Suporterii nu vor rămâne niciodată impasibili la problemele lumii fiind mereu cei care le scot la iveală poziționându-se în mesagerii societății.

2. Credința că pot influența soarta unui meci.

Cum se numesc oamenii care cred că prin acțiunile lor pot influența narațiunea și deznodământul?

Se numesc suporteri!

Pratic, ei prin tot ce exprimă pe stadion speră că vor influența cursul jocului înspre echipa pe care o susțin. De asta sunt așa de vehemenți la deciziile arbitrului sau la tragerile de timp ale adversarilor.

Dar în același timp cântă și încurajează propria echipă în speranța că asta îi va ajuta să câștige. În acest fel, ei devin al doisprezecelea jucător.

Există și o doză de naivitate în acest mod de a gândi și acționa, dar fotbalul precum lumea însăși, are nevoie de oameni care să creadă.

3. Afirmarea neplăcerii față de cineva.

Un motiv puternic pentru care suporterii vin pe stadion este pentru a-și manifesta neplăcerea, disprețul, antipatia față de cineva.

Faptul că uneori se materializează în injurii la adresa echipei adverse este neplăcut chiar și pentru proprii suporteri. Niciodată nu am fost de acord cu injurii la adresa echipei adverse, dar acesta este un mod de a satisface o nevoie proprie și de a încerca să influențeze rezultatul final.

Uneori se transpune în injurii la adresa arbitrului încercând să corecteze greșei ale acestuia sau să-și justifice o înfrângere.

Dar de multe ori este o indignare vocală sau pașnică la adresa modului în care este condus clubul sau la probleme din comunitate.

4. Nevoia continuității direcției comune.

Fiecare om trăiește pe drumul său în realitatea lui creându-și propria idee despre sine și despre lume. Ei bine, în acest cadru singuratic și colectiv, fotbalul reprezintă podul dintre cele două lumi.

Rolul stadioanelor este să asigure continuitatea unei conștiințe colective, să spună pentru sine și pentru ceilalți că aparțin aceluiași grup, să înștiințeze și să recheme periodic supremația colectivului asupra individului.

Și prin acest mod, grupul câștigă cunoaștere despre sine și se asigură că destinele individuale sunt în concordanță cu regulile colective.

Iar acest lucru, al sensului și al regulilor comune oferă spectrul fără de care lumea nu poate exista.

Puterea fotbalului se află în satisfacerea acestei nevoi care de fapt consolidează comunitățile prin faptul că acțiunile suporterilor reiterează forța comună compusă din mai multe fragmente sociale.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.